Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Schimbările climatice afectează și țara noastră
În ultimii 25 de ani, emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut la nivel european cu 19%, iar rata de reciclare a deșeurilor s-a ameliorat în fiecare țară. Cu toate acestea, procesul de încălzire globală continuă să cauzeze fenomenele meteo extreme, precum temperaturile ridicate înregistrate săptămâna trecută în țările europene, între care și România.
Raportul „Mediul european - starea și perspectiva 2015” - SOER 2015, întocmit de Agenția Europeană de Mediu (AEM), scoate în evidență faptul că politicile de mediu adoptate de către statele europene au dus la rezultate pozitive. Astfel a fost posibilă reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES), la nivel european, cu 19% din 1990 până în prezent, în ciuda unei creșteri cu 45% a producției economice, iar ratele de reciclare a deșeurilor s-au ameliorat în fiecare țară. „În 2015, Europa se află undeva la jumătatea drumului între inițierea politicii de mediu a UE la începutul anilor '70 și viziunea UE pentru 2050 de «a trăi bine, în limitele planetei». Cât privește emisiile de gaze cu efect de seră, acestea au scăzut cu 19% din 1990 încoace, în pofida unei creșteri cu 45% a producției economice. S-a redus și utilizarea combustibililor fosili, la fel și emisiile unor poluanți generați de transporturi și industrie”, potrivit SOER 2015.
La nivelul UE s-a stabilit o țintă de reducere a gazelor cu efect de seră cu 20% până în 2020 și cu 40% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990.
Reducerea poluării a îmbunătățit în mod semnificativ calitatea aerului și a apei din Europa, însă pierderea funcțiilor solului, degradarea terenurilor și schimbările climatice rămân preocupări majore care amenință fluxurile bunurilor și serviciilor de mediu ce stau la baza producției economice și a bunăstării Europei.
Raportul întocmit de către experții Agenției Europene de Mediu va fi analizat la sfârșitul anului, la Paris, în cadrul summitului internațional privind schimbările climatice și problemele de mediu.
Pe de altă parte, dacă experții AEM arată că Pământul va suferi tot mai mult după anul 2030 din cauza fenomenului de încălzire globală, cercetătorii britanici afirmă că peste 15 ani planeta noastră va intra într-o mini-eră glaciară, astfel că europenii, dar și nord-americanii se vor confrunta cu ierni foarte reci și veri foarte scurte din cauza unei presupuse activități solare ce va scădea cu 60%.
Ministrul român al mediului: Schimbările climatice continuă să ne afecteze
În ultimii ani, România a reușit să reducă la jumătate emisiile de gaze cu efect de seră, deși schimbările climatice înregistrate la nivel global continuă să ne afecteze prin temperaturile extrem de ridicate, a declarat, luni, ministrul mediului, apelor și pădurilor Grațiela Gavrilescu, la conferința de prezentare a raportului `Mediul european - starea și perspectiva 2015~ - SOER 2015, întocmit de Agenția Europeană de Mediu. `Cât privește schimbările climatice, chiar și pe fundalul reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră, acestea afectează în continuare România. Săptămâna trecută, țara noastră a traversat o perioadă dificilă, marcată de temperaturi extrem de ridicate. La fel ca și în alte țări europene, România a înregistrat între 1988 și 2010 o creștere a temperaturilor medii anuale cu circa 0,5 grade Celsius, valoare foarte apropiată de media globală de 0,6 grade Celsius. A-ceastă creștere este sursa problemelor de astăzi, resimțită acut nu doar în agricultură, dar și în disconfortul și în starea de sănătate a populației”, a spus ministrul mediului. (Oana Nistor)