Reprezentanții Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) reamintesc în această perioadă de dinaintea începerii Postului Nașterii Domnului câteva reguli privind alegerea produselor de post,
Scumpire a energiei pentru o parte din consumatori
Peste jumătate dintre clienţii casnici de energie electrică se află în piaţa concurenţială la finalul lunii iunie, iar pentru ceilalţi, care nu au semnat încă noi contracte și primesc energie la preț de serviciu universal, acest preț va creşte cu 3-13% de la 1 iulie, a afirmat Zoltan Nagy-Bege, vicepre şedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), luni, într-o conferinţă de specialitate.
De la 1 ianuarie 2021 au fost eliminate preţurile reglementate. La acel moment, din cei 8,9 milioane de consumatori, circa 3 milioane, deci o treime, erau deja cu contracte noi semnate.
Ulterior, „în primele cinci luni ale acestui an, alţi 1,3 milioane consumatori au semnat un contract concurenţial, am ajuns la o pondere de 48%. Având în vedere că suntem la finalul lunii iunie şi avem o medie de 200.000-250.000 de noi contracte (pe lună, n.r.), deja putem spune că la finalul lunii iunie avem peste jumătate din consumatorii casnici din România cu un contract concurenţial semnat”, a arătat Negy-Bege, potrivit Agerpres.
Celor care nu au semnat un contract concurenţial li s-a aplicat automat un așa-numit preţ de serviciu universal, de fapt cel mai mare preț al furnizorului respectiv, iar acesta este valabil până la finalul lunii iunie.
„Furnizorii aveau obligaţia ca în mai şi iunie să trimită noi informări şi să comunice preţul de la 1 iulie, pentru cei care până la acea dată nu trec în piaţa concurenţială. Preţurile sunt în creştere, atât pe pieţele angro, cât şi pe cele cu amănuntul. Pentru cei patru mari furnizori de ultimă instanţă, de la 1 iulie, va fi o creştere între 3 şi 13%, vorbim strict de preţul energiei”, a precizat oficialul ANRE. (C. Z.)