Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Scumpire la carnea de porc
Carnea de porc va fi cu 15-20% mai scumpă anul acesta de sărbători, ca urmare a faptului că pe piaţa europeană există un deficit major de carne, iar moneda naţională s-a depreciat în ultima perioadă, a declarat Dana Tănase, director executiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), la o conferinţă de profil desfăşurată la sfârşitul săptămânii trecute.
„Ne confruntăm cu o criză a cărnii de porc. Pesta porcină a devastat China şi Asia, astfel că UE exportă masiv în această regiune. Acest lucru a făcut ca, de la începutul anului, preţul cărnii de porc în Europa să crească cu 30%“, a precizat Tănase, potrivit Agerpres.
La aceasta se adaugă şi deprecierea leului din ultima perioadă.
„E foarte greu să spui că aduci carne dintr-un stat membru, pentru că, practic, nu mai are nimeni. Membrii asociaţiei noastre au făcut comenzi cu şase luni în urmă pentru a avea carne acum. În ceea ce priveşte preţul, în magazinele din România deja se simte o scumpire de 15-20%“, a susţinut Tănase.
Reprezentanta ARC a recomandat consumatorilor să cumpere carne doar din unităţile autorizate, precum hipermarketuri, măcelării şi magazine verificate de ANPC şi de direcţiile sanitar-veterinare.
Importurile de carne de porc au crescut atât cantitativ, cât şi valoric în primele opt luni din acest an, faţă de perioada similară a anului trecut, ocupând în continuare prima poziţie în topul produselor agroalimentare importate, conform datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Astfel, în perioada 1 ianuarie - 31 august 2019 au fost importate 179.079 tone de carne de porc, în valoare de 362,39 milioane de euro.