Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Scumpiri fără precedent la materialele de construcţii
Sectorul construcţiilor din România este serios afectat de creşterea semnificativă a preţurilor la o serie de materiale. Nu sunt excluse blocaje pe piața construcţiilor de locuințe şi în derularea proiectelor de infrastructură. Creşterea fără precedent a preţurilor la materiale a început la sfârșitul anului 2020, ajungând şi până la 40% pentru anumite componente.
Un semnal de alarmă asupra efectelor scumpirilor materialelor care se vor resimți în derularea lucrărilor contractate, precum şi în contractele care urmează a fi licitate, a fost tras recent de Asociaţia Română a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO).
„Societăţile de construcţii evaluează posibilitatea suspendării temporare a derulării contractelor până la clarificarea modului de preluare în contracte a acestor creşteri de preţuri semnificative la materialele de construcţii”, menţionează asociația într-un comunicat preluat de Agerpres.
Antreprenorii semnalează că, în trimestrul I, au fost înregistrate, la nivelul UE, scumpiri la oţel - de 110% în Italia, de 70% în Germania şi Franţa, 64% în Spania, iar în România de 70%; bitum - creştere de circa 15%; ciment - de 10%; lemn - peste 20%. La acestea se adaugă scumpirea carburanţilor cu 34%.
Explozia preţurilor din construcţii ar putea avea un impact negativ asupra proiectelor de infrastructură aflate în derulare, atrăgea atenția și Asociaţia Română a Constructorilor de Autostrăzi (ARCA), în urmă cu două luni.
Analizând cauzele care au dus la aceste scumpiri „fără precedent”, ARCA a enumerat: pandemia - care a redus producţia mondială şi a afectat fluxurile de transport; dependența de importuri - bitum (din Polonia, Ungaria, Serbia), oţel beton (Republica Moldova, Rusia, Turcia); puținii producători interni fie depind de materia primă din state non-UE (China, Turcia, Rusia), fie produc în cantităţi foarte mici sau într-o gamă redusă de produse; reducerea consumului mondial de produse derivate din ţiţei a dus la scăderea ofertei de bitum, care este un produs rezidual al rafinăriilor, și la scumpirea acestuia.
Tot din cauza materialelor, există riscul ca și preţul apartamentelor să crească, arăta, într-o conferință de presă ținută în aprilie, Cristian Erbaşu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii.
„În România, acum doi-trei ani se construia, în medie, cu 400-500 euro pe mp, fără TVA. Acum deja s-a depăşit 600 euro/mp”, a spus Erbașu, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, în Polonia nu există cost mai mic de 1.000 euro/mp, iar în Belgia s-a depăşit 2.000 euro/mp. „În condiţiile în care materialele sunt cam cu aceleaşi preţuri, forţa de muncă tinde şi ea să se apropie de preţurile din Vest, (…) vă daţi seama că în direcţia aia se duc costurile”, a mai spus omul de afaceri. (C. Z.)