Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Scumpiri pe toată linia pentru producătorii de pâine
Sectorul de morărit şi panificaţie este cel mai lovit dintre toate industriile alimentare din România, pentru că avem la ora actuală un preţ dublu la materia primă, pe lângă toate scumpirile la energie, gaze şi combustibili, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase - ROMPAN, Aurel Popescu.
„Dacă toată lumea are scumpire la energie, la gaze, la combustibili, la materia primă nu are nimeni scumpirea pe care o avem noi. Noi avem un preţ dublu faţă de ce a fost în iulie la recoltare. Acum luăm grâul cu 1.450 lei/tona faţă de 850 de lei anul trecut”, a precizat Popescu.
În acest context, preţul pâinii ar putea înregistra o creştere de 10-15% în această perioadă, după o majorare de 10-15% care a avut loc deja. „Am avut deja influenţe în preţ de 10-15% şi cred că mai vin 10-15%. Noi încercăm să menţinem preţurile, dar oamenii nu pot rezista o lună şi jumătate cu costuri mai mari şi pierderi însemnate. Este politica fiecărui agent economic şi când constată că nu mai are încasări ca să plătească furnizorii nu mai are ce să facă. Vă spun că s-au scumpit toate, chiar şi pungile în care noi băgăm pâinea s-au făcut 20-25 de bani, mai plăteşti şi ecotaxa de 15 bani şi iată că sunt 35 de bani la o franzelă”, a adăugat reprezentantul patronatului din panificație.
Şi în ceea ce priveşte cozonacii, foarte căutați în această perioadă, Popescu a transmis că nu crede că mai pot fi menţinute preţurile, pentru că s-a scumpit totul. „Uleiul, de exemplu, a ajuns la 10 lei pe litru, faţă de 3 lei şi ceva. Eu cred că vom mânca anul acesta cozonaci mai scumpi”, a menţionat acesta. (C. Z.)