Ordonanța adoptată de Guvern la 30 decembrie 2024 include și măsuri care privesc agricultura și industria agroalimentară. Printre acestea se numără: eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din cele
Se caută fonduri pentru Regiunea Dunării
Liderii ţărilor riverane fluviului Dunărea au participat în această săptămână, la Budapesta, la summitul privind Strategia UE pentru Regiunea Dunării. Cu această ocazie s-a ajuns la concluzia că succesul acestui program va depinde de găsirea fondurilor europene ce urmează a fi injectate în această zonă.
În cadrul summitului organizat la Budapesta în această săptămână, liderii ţărilor riverane fluviului Dunărea au discutat despre beneficiile pe care le-ar aduce Strategia UE pentru Regiunea Dunării, însă s-au arătat şi îngrijoraţi cu privire la forma de finanţare ce trebuie găsită în cel mai scurt timp. „Va fi o modalitate de a eficientiza cheltuirea fondurilor europene, un instrument de a eficientiza şi absorbţia acestora“, a declarat, pentru Agerpres, coordonatorul naţional al României pentru participarea la elaborarea strategiei, ministrul plenipotenţiar Viorel Ardeleanu. Potrivit acestuia, finanţarea Strategiei este o problemă importantă, dar ca principiu nu se întrevede, deocamdată, un instrument financiar separat. La conferinţa de la Ulm din 1-2 februarie, unde s-a iniţiat prima dezbatere publică a Strategiei, s-a anunţat că există 95 miliarde de euro disponibile pentru diverse programe pentru Regiunea Dunării, bani care nu au fost cheltuiţi, a amintit oficialul român. „Vom solicita Comisiei Europene să se gândească la o anumită simplificare a procedurilor legate de utilizarea fondurilor de coeziune, de dezvoltare rurală etc. În afară de aceasta, Banca Europeană de Investiţii se gândeşte la un instrument special pentru finanţarea proiectelor care vor fi în planul de acţiune al Strategiei Dunării“, a adăugat el. Ardeleanu a mai spus că problemele financiare ale Strategiei vor fi dezbătute cu mai mare atenţie în a doua parte a anului 2010, existând o propunere a Serbiei de a organiza la Belgrad, în octombrie, o conferinţă pe acest subiect, când se va lua, probabil, o decizie finală. Ministrul plenipotenţiar a precizat că Strategia UE privind Regiunea Dunării ar trebui să fie finalizată până în luna iunie, când va avea loc în România, la Constanţa şi Tulcea, conferinţa de închidere a procesului de consultare publică şi când se va discuta proiectul de document care va fi elaborat de Comisia Europeană. Problema finanţării a fost susţinută de Serbia. „Cel mai dificil obstacol de depăşit va fi, cel mai probabil, finanţarea pentru Strategia Dunării“, a afirmat vicepremierul Serbiei, care a sugerat organizarea unei conferinţe a donatorilor, pentru a oferi oportunitatea ţărilor incluse în strategie de a examina mijloacele de care dispun.