Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Se deschid primele sesiuni de proiecte prin PNDR
Mâine, 28 aprilie, se deschid primele sesiuni de primire a proiectelor de investiţii din acest an prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020. Măsurile care urmează să fie lansate sunt măsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole”, măsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, măsura 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”, 16.4 „Cooperare lanţul scurt” şi 16.4a „Cooperare lanţ scurt sector pomicol”. După cum a anunțat ministrul agriculturii, Achim Irimescu, sumele au fost suplimentate pentru toate măsurile.
Primele sesiuni de primire a proiectelor de investiţii din acest an prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 vor fi deschise joi, 28 aprilie, suma totală depăşind 540 de milioane de euro, a anunţat ministrul agriculturii, Achim Irimescu, citat de Agerpres. „Joi, 28 aprilie, lansăm prima sesiune de depunere de proiecte pe măsuri din PNDR 2014 -2020. Pachetul cuprinde 5 măsuri pentru sectorul agricol şi vor fi deschise în perioada aprilie - octombrie 2016. Am suplimentat toate sumele deoarece consider că e bine să lansezi de la început sume cât mai mari, ca să nu te mai duci cu banii la sfârşitul programului. De aceea am suplimentat sumele pentru toate măsurile”, a precizat ministrul Irimescu.
Potrivit sursei citate, măsurile care urmează să fie lansate sunt 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole”, cu o alocare de peste 270 milioane de euro, măsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” - 161 de milioane de euro, măsura 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” - 100 de milioane de euro, 16.4 „Cooperare lanţul scurt” - 7 milioane de euro, 16.4a „Cooperare lanţ scurt sector pomicol” - 3,5 milioane euro.
Printre măsurile cu cea mai mare alocare financiară se numără 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, aici având posibilitatea să depună proiecte tinerii cu vârsta de până în 40 de ani care la momentul depunerii cererii dețin competențele și calificările profesionale adecvate afacerii pe care doresc să o dezvolte pentru prima dată în mediul rural. Totodată, domiciliul acestora trebuie să fie în mediul rural, iar în cadrul unei întreprinderi familiale, un singur membru poate beneficia de acest ajutor.
Sprijinul public nerambursabil se acordă prin submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” pentru o perioadă de maximum trei ani (perioada de cinci ani se aplică doar pentru sectorul pomicol) și este de 50 de mii, respectiv 40 de mii de euro, în funcție de mărimea exploatației agricole. Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri se va acorda sub formă de primă în două tranșe, astfel: 75% din cuantumul sprijinului la încheierea deciziei de finanțare, iar 25% din cuantumul sprijinului se va acorda cu condiția implementării corecte a planului de afaceri, fără a depăși trei ani și cinci ani pentru exploatațiile pomicole, de la încheierea contractului de finanțare.
Informații detaliate cu privire la eligibilitatea beneficiarilor şi a cheltuielilor pot fi consultate în ghidurile solicitantului pentru măsurile lansate în data de 28 aprilie, ce vor fi publicate în aceste zile pe site-urile MADR şi Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).
Din 25 martie 2015, când a fost deschisă prima sesiune de primire a proiectelor prin PNDR 2020, şi până la 18 decembrie 2015, când s-au închis ultimele sesiuni de primire din anul trecut a proiectelor de investiţii, AFIR a primit 7.697 de cereri de finanţare. Valoarea totală a fondurilor europene nerambursabile solicitate prin aceste proiecte a depăşit 1,55 miliarde de euro. Gradul de accesare al alocării disponibile în anul 2015 a fost de peste 100%. Aceeaşi sursă precizează că AFIR a efectuat în prima parte a lunii februarie primele plăţi de 3,9 milioane de euro prin PNDR 2014 - 2020.
România beneficiază de o alocare financiară totală de 9,47 miliarde de euro pentru întreaga perioadă de programare 2014 - 2020, iar alocarea bugetară totală pentru măsurile implementate la nivelul AFIR se ridică la 4,87 miliarde de euro.