Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Se redeschid granițele în Uniunea Europeană
Miniştrii de interne europeni s-au întâlnit, zilele trecute, pentru a discuta redeschiderea coordonată a frontierelor interne şi externe ale UE, închise din luna martie pentru a lupta împotriva pandemiei de COVID-19. Majoritatea statelor au acceptat data de 15 iunie pentru ridicarea controalelor şi a restricţiilor de circulaţie instituite în cadrul spaţiului Schengen, dar unele state, precum Italia și Grecia, nu au așteptat decizia coordonată de la Bruxelles.
În pofida unor eforturi de coordonare, ridicarea restricţiilor nu se face fără nemulţumiri. Decizia Spaniei de a redeschide abia la 1 iulie a nemulțumit Franţa şi Portugalia, iar Belgia a criticat graba Italiei de a primi din nou turiști. Uniunea Europeană este incapabilă să se coordoneze pentru redeschiderea frontierelor, întrucât ţările au intrat într-o formă de concurenţă turistică, a declarat sâmbătă şeful diplomaţiei belgiene, Philippe Goffin, relatează AFP. „Noi suntem printre solicitanţii unei astfel de coordonări, dar nu funcţionează. Anumite ţări au intrat într-o formă de concurenţă turistică“, a declarat el într-un interviu pentru cotidianul La Libre Belgique.
Miniştrii europeni de interne s-au întâlnit vineri pentru a discuta un acord pentru redeschiderea coordonată a frontierelor interne şi externe ale UE, iar majoritatea statelor au acceptat data de 15 iunie pentru ridicarea controalelor şi a restricţiilor de circulaţie instituite în cadrul spaţiului Schengen, dar unele state au luat decizii înainte de această consultare. „Atunci când Italia anunţă prima redeschiderea frontierelor sale la 3 iunie, face asta şi pentru a lansa un apel către turişti“, a subliniat ministrul belgian. „Fiecare a gestionat această criză într-un mod foarte autonom, pentru că situaţia nu este la fel peste tot. (...) Marele Ducat al Luxemburgului nu şi-a închis niciodată frontierele. Germania şi-a închis foarte strict frontierele, după care a fost printre primele care au pledat pentru redeschidere. Noi, belgienii, am pledat pentru coerenţă europeană. Asta, în mod evident, nu a fost posibil“, şi-a exprimat el regretul.
Interdicţia călătoriilor neesenţiale spre UE, instituită în 17 martie, a fost prelungită până la sfârşitul lunii iunie pentru a permite buna pregătire a unei deschideri progresive a frontierelor externe. Însă Grecia, a cărei economie depinde de turism, şi-a anunţat decizia de a relua călătoriile aeriene de la 15 iunie într-o serie de ţări terţe precum Australia, China şi Coreea de Sud. Comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson a anunțat vineri, după videoconferinţa cu miniştrii de interne din UE, că majoritatea statelor membre vor ridica controalele la frontierele dintre ele la 15 iunie. El a precizat că unele ţări din blocul comunitar vor face acest lucru la finalul lunii, potrivit Reuters şi EFE.
(Cristina Zamfirescu)