Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Se reia programul „Casa Verde Fotovoltaice”
Blocat din septembrie, din cauza contestației depuse în instanță de un instalator care nu a obținut validarea în program, „Casa Verde Fotovoltaice” repornește astăzi cu o nouă rundă de înscriere a instalatorilor, care va rămâne deschisă până la 28 noiembrie. Firma care a dat în judecată Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a promis că va renunţa la proces dacă va fi validată în actuala sesiune.
Administraţia Fondului pentru Mediu organizează, în perioada 22-28 noiembrie, o sesiune suplimentară de înscriere pentru validarea instalatorilor în programul „Casa Verde Fotovoltaice”. Potrivit președintelui AFM, Laurenţiu-Adrian Neculaescu, după înscriere și validare, instalatorii aprobaţi vor încheia contracte cu administrația de mediu, vor depune garanţia de participare şi apoi vor putea să instaleze sisteme de panouri fotovoltaice persoanelor fizice.
Deblocarea programului, așteptată de circa 90.000 de beneficiari (familii și unități de cult) care au obținut finanțare pentru a-și instala panouri solare, a fost anunțată, într-o conferință de presă, de ministrul mediului, Mircea Fechet. El a arătat că a ajuns la o înțelegere cu reprezentanții firmei care a reclamat Administrația Fondului pentru Mediu la Curtea de Apel Oradea.
„În urmă cu câteva zile, am invitat la sediul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor reprezentanţii companiei care au dat în judecată AFM. De asemenea, am invitat şi reprezentanţii Administraţiei Fondului pentru Mediu, încercând să găsesc o posibilitate de mediere a acestui conflict între un privat şi statul român, înţelegând că termenele de judecată ar putea să depăşească cu mult perioada pe care noi o estimăm şi cu speranţa că reuşim să deblocăm situaţia. (...) Am ajuns la o înţelegere între părţi, în sensul în care miercuri (azi, n.r.) vom deschide o nouă sesiune prin care vom valida potenţialii instalatori. Se pot înscrie şi instalatori care nu au încercat să se înscrie prima dată, la fel cum se pot înscrie şi instalatori care au fost respinşi, aşa cum este cazul acestei societăţi comerciale. Am primit o promisiune a societăţii că, în măsura în care se va deschide o nouă sesiune şi în măsura în care va fi validată ca instalator autorizat de către Ministerul Mediului, aceasta va renunţa la procesul pe care îl avem, va face o cerere de renunţare la judecată”, a precizat ministrul, potrivit Agerpres.
Reamintim că AFM a suspendat programul la 26 septembrie 2023, ca urmare a Hotărârii Curţii de Apel Oradea prin care se admitea cererea formulată de către unul dintre instalatorii neaprobați de instituţie. Bugetul alocat în acest an programului, în care au fost validaţi până acum 515 instalatori, este de aproape două miliarde de lei, din care peste 1,7 miliarde de lei alocați persoanelor fizice şi 17,5 milioane de lei unităţilor de cult. (C. Z.)
Pagină realizată de Cristina Zamfirescu