Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Se schimbă condiţiile de acordare a permiselor auto
Un proiect de ordin al Ministerului Sănătăţii (MS), privind aptitudinile fizice şi mintale necesare pentru a deveni şofer, prevede că persoanele cu tulburări grave ale ritmului cardiac, cu episoade repetate de hipoglicemie acută, cu afecţiuni neurologice grave, crize de epilepsie sau alte tulburări subite ale stării de conştienţă, alcoolicii şi consumatorii de droguri nu vor mai putea obţine permise auto şi nici reînnoi actul.
Potrivit proiectului de act normativ aflat în dezbatere publică, comisia de examinare poate obliga candidatul să facă un examen medical de specialitate dacă suspectează că acesta ar avea o boală incompatibilă cu obţinerea permisului de conducere. Astfel, cei care solicită obţinerea permisului de conducere grupa 1 (motociclete simple sau cu ataş, scutere, autovehicule, cu şi fără remorcă, a căror masă totală maxim autorizată nu depăşeste 3.500 de kilograme) sunt obligaţi să efectueze un examen medical în cazul în care devine evident, la întocmirea formalităţilor necesare sau în timpul probelor de examinare pe care trebuie să le susţină înainte de obţinerea permisului de conducere, că prezintă una sau mai multe din afecţiunile medicale prevăzute în noul act normativ. De asemenea, cei care vor să devină şoferi profesionişti sunt obligaţi să efectueze examenele medicale înainte de eliberarea iniţială a permisului de conducere, iar ulterior vor fi obligaţi să efectueze examinările medicale ori de câte ori îşi reînnoiesc permisul de conducere. Nu se emit sau reînnoiesc permise de conducere nici pentru solicitanţii sau şoferii care prezintă probleme în ceea ce priveşte sensibilitatea la contraste sau care suferă de diplopie (vedere dublă), se mai arată în proiectul de ordin. Permisele de conducere nu vor fi eliberate sau reînnoite pentru candidaţii sau şoferii care prezintă afecţiuni sau anormalităţi ale aparatului locomotor ce fac periculoasă conducerea unui autovehicul, în cazul celor cu tulburări grave ale ritmului cardiac, cu episoade repetate de hipoglicemie acută sau care nu sunt deplin conştienţi de implicaţiile acesteia, cu afecţiuni neurologice grave, cu crize de epilepsie, tulburări mintale grave, dar şi pentru persoanele care sunt dependente de alcool sau sunt incapabile să se abţină de la consumul de alcool atunci când conduc, cât şi celor care consumă constant droguri. Şi examenul pentru obţinerea permisului auto va fi schimbat, un proiect similar fiind supus dezbaterii publice de către Ministerul Administraţiei şi Internelor. Proba practică a examenului va putea fi susţinută atât ziua, cât şi seara, în localităţi sau în afara acestora. În plus, şoferii vor fi obligaţi să verifice starea tehnică a maşinii înainte de a pleca la drum.