Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Se scumpesc legumele şi fructele
▲ Producţia internă de legume şi fructe se va termina în maximum trei săptămâni, iar cererea internă va fi acoperită din importuri ▲ Ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, a anunţat că agricultorii trebuie să se asocieze pentru a putea face faţă economiei de piaţă ▲ De anul viitor se vor acorda subvenţii şi pentru legume-fructe, şi pentru producţia ecologică ▲
Preţurile legumelor şi a fructelor vor creşte cu aproximativ 7% în perioada următoare din cauza devalorizării monedei naţionale şi a crizei financiare internaţionale, a declarat ieri Ştefan Nicolae, preşedintele Federaţiei Agrostar, prezent în Piaţa Constituţiei la Târgul Agricol de Toamnă. Acesta a precizat că producţia internă de legume şi fructe se va termina în maximum trei săptămâni, iar cererea internă va fi acoperită din importuri. „Producţia de legume şi fructe se obţine doar pe 180.000 de hectare, comparativ cu un milion de hectare înainte de 1989 şi doar de pe 5.000 de hectare de sere. De aceea, România depinde foarte mult de preţurile de import“, a precizat Nicolae. El a arătat că, pentru moment, producătorii din acest sector nu au avut nici un fel de sprijin, dar de la 1 ianuarie vor beneficia de subvenţii între 200 de euro la hectar, pentru persoane fizice, şi 1.500 de euro la hectar pentru organizaţiile de producători. Persoanele fizice pot obţine diferenţa de subvenţie dacă se asociază. Ştefan Nicolae a mai precizat că o problemă în acest sector este cea a centrelor de colectare din marile bazine legumicole, în condiţiile în care şase centre din zona Capitalei sunt deja închiriate de acţionari străini, iar producătorii nu le pot prelua şi nu au piaţă de desfacere. Agricultorii trebuie stimulaţi să se asocieze Organizarea de pieţe volante în România trebuie să devină o tradiţie şi să ia amploare de la un an la altul pentru că este o ocazie ideală de a se întâlni direct producătorul şi consumatorul, fapt care aduce beneficii ambelor părţi, a declarat ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş. El a anunţat că Ministerul Agriculturii intenţionează să diversifice produsele din aceste pieţe, adăugând şi produsele ecologice şi tradiţionale. „Am avut surpriza ca o parte dintre producătorii din jurul Bucureştiului să rămână fără tarabe. Producătorii trebuie încurajaţi să intre în structuri organizate şi protejate. Pieţele volante reprezintă un exemplu concret de organizare pentru producători“, a mai spus ministrul de resort. Potrivit acestuia, Ministerul Agriculturii nu poate interveni pentru a le cere producătorilor să vândă la un anumit preţ, pentru că totul depinde de cerere şi ofertă. „Dacă se vor organiza, vor putea să-şi valorifice marfa, dar trebuie constanţă. Măsurile luate cu aceste pieţe nu au efecte imediate, dar, dacă pieţele se vor menţine, se vor vedea şi efectele“, a precizat Cioloş. Acesta a anunţat că autorităţile intenţionează să organizeze şi în alte oraşe astfel de pieţe volante începând din această toamnă şi deja discută în acest sens cu direcţiile agricole. În unele oraşe mari deja s-au organizat astfel de pieţe, în colaborare cu primăriile. Subvenţii şi pentru agricultura ecologică Ministrul Agriculturii a amintit, în acest context, că de anul viitor se vor acorda subvenţii şi pentru legume - fructe şi pentru producţia ecologică. El a precizat că, începând din noiembrie, pregăteşte împreună cu direcţiile agricole modul în care trebuie depusă cererea pentru subvenţii, astfel încât, din ianuarie, să se acorde deja subvenţii. Pentru produsele ecologice există un sprijin financiar specific care se adaugă subvenţiei la hectar. „Am remarcat, însă, să producătorii nu umblă neapărat după subvenţii, ci după piaţă de vânzare a produselor“, a mai spus ministrul Dacian Cioloş. Guvernul a aprobat în septembrie un proiect de hotărâre pentru acordarea unui sprijin financiar în sectorul legume - fructe şi în cel al agriculturii ecologice. Pentru sectorul de fructe şi legume sprijinul financiar este de 1.110 lei la hectar pentru persoane fizice membre ale asociaţiilor sau organizaţiilor profesionale, de 2.960 de lei la hectar pentru membrii grupurilor de producători recunoscute şi 3.700 de lei la hectar pentru membrii grupurilor de producători recunoscute preliminar. De asemenea, pentru agricultura ecologică sprijinul financiar este de 220 de lei pentru susţinerea taxei de certificare, de 1.720 de lei pentru susţinerea producţiei vegetale şi de 150 de lei pentru susţinerea în apicultură. Valoarea totală a sprijinului în aceste sectoare este de aproximativ 125 de milioane de lei.