Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Seceta afectează culturile fermierilor
Producţiile de porumb şi floarea-soarelui vor avea de suferit în lipsa ploilor. În prezent, peste 130.000 de hectare de pământ sunt afectate de secetă, ceea ce înseamnă 30-70%, după cum au anunţat reprezentanţii Ministerului Agriculturii. Cele mai periclitate zone sunt în sudul ţării şi nordul Moldovei.
Seceta a afectat, până în prezent, peste 300.000 de hectare de culturi agricole, în special cu porumb şi floarea-soarelui, zonele cele mai calamitate fiind cele din sudul ţării şi nordul Moldovei, a anunţat ministrul agriculturii, Achim Irimescu, care a adăugat că nu poate estima deocamdată sumele ce vor fi alocate pentru despăgubiri. „Îmi este greu să spun acum cât ne va costa seceta în acest an. Avem transmise la MADR peste 300.000 de hectare calamitate, de la 136.000 de hectare anunţate anterior, însă în ultimul timp s-au notificat mult mai multe. Cele mai afectate zone sunt cele clasice: sudul ţării şi nordul Moldovei şi culturile de porumb şi cele de floarea-soarelui“, a precizat Irimescu, citat de Agerpres. În ceea ce priveşte sumele care vor fi alocate pentru despăgubirea producătorilor ale căror culturi au fost afectate de secetă, şeful MADR a subliniat că anul trecut s-a cheltuit doar jumătate din suma prevăzută. „Anul trecut a fost prevăzută o sumă de 400-500 de milioane de lei, dar în final s-a ajuns la 300 de milioane de lei şi s-a plătit aproape jumătate din suma respectivă, pentru că s-au cerut anumite condiţii“, a subliniat Irimescu.
Anul trecut, peste 1,6 milioane de hectare au fost afectate de secetă, cel mai mult având de suferit agricultorii din Galaţi, Botoşani, Vaslui, Iaşi, Argeş, Bacău şi Neamţ. Ministrul agriculturii a anunţat, în data de 4 august, că raportările primite la minister arată că 136.000 de hectare sunt afectate de secetă, dar autorităţile se aşteaptă la o creştere. „În acest moment, ce ne-a sosit la minister, ca suprafeţe, sunt 136.000 de hectare afectate de secetă în proporţie de 30-70%. Rămâne, însă, să vină toate solicitările. Chiar îmi spunea cineva că în nordul ţării e secetă foarte serioasă şi încă nu au ajuns de acolo solicitările, deci ne aşteptăm la suprafeţe mult mai importante de acolo“, spunea Irimescu după o întâlnire cu reprezentanţii Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).
Ministrul agriculturii a precizat că producţia de grâu din acest an este „aproape de producţia anului trecut“. Anul trecut, cantitatea de grâu recoltată a depăşit 7,5 milioane de tone. „Am înţeles că, per ansamblu, recolta de grâu se ridică aproape de producţia anului trecut. A fost ceva mai slabă, pentru că în sudul ţării am avut, în prima parte a anului, foarte multe ploi şi au fost probleme cu diferite boli. În perioada următoare vor fi oferite date oficiale în ceea ce priveşte recoltele obţinute“, a mai spus oficialul MADR. Peste 2,5 milioane de hectare au fost însămânţate, anul acesta, cu porumb boabe, iar 1,054 milioane de hectare, cu floarea-soarelui, potrivit datelor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.