În ultimele zile ale anului trecut, fosta familie regală a Greciei a primit cetăţenia elenă şi a jurat loialitate republicii, într-o mişcare istorică la 50 de ani după ce ţara a abolit monarhia (1974),
Seceta se prelungeşte
În majoritatea regiunilor agricole va predomina o vreme caldă, chiar caniculară, cu temperaturi medii cu până la 8 grade mai ridicate în raport cu normalul perioadei.
Precipitaţii reduse cantitativ în regiunile agricole din vestul şi centrul ţării şi secetă pedologică accentuată în special în zonele de sud-est, sud şi est sunt caracteristicile principale ale prognozei publicate de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), valabile până pe data de 7 august. În acest interval, prognoza meteorologică estimează precipitaţii slabe cantitativ, îndeosebi în regiunile agricole din vestul şi centrul ţării. În restul teritoriului, probabilitatea de producere a ploilor va fi redusă. "În aceste condiţii, fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate (extremă, puternică şi moderată) se va putea accentua în intensitate în special în zonele agricole din sud-estul, sudul şi estul ţării", a precizat Ion Sandu, directorul general al ANM. Din punct de vedere meteorologic, temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 20 şi 31 grade Celsius, mai ridicată cu până la 8 grade Celsius în raport cu normalul perioadei, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Maxima zilei se va încadra între 27 şi 38 grade Celsius, la scara întregii ţări, iar minimele vor fi cuprinse între 9 şi 25 grade Celsius. Starea de vegetaţie a culturilor se va deprecia Specialiştii ANM estimează că regimul termic al aerului mai ridicat decât în mod normal şi persistenţa insolaţiei în orele de amiază vor determina forţarea proceselor de maturare, ofilirea, răsucirea şi uscarea parţială a aparatului foliar la culturile prăşitoare, în special pe terenurile unde se menţine fenomenul de secetă pedologică. Starea de vegetaţie a culturilor de porumb şi floarea-soarelui se va deprecia în continuare, iar la plantaţiile pomi-viticole se vor înregistra îngălbenirea frunzelor, subdimensionarea fructelor, căderea prematură a acestora şi forţarea procesului de acumulare a zaharurilor. De asemenea, în toate podgoriile, viţa-de-vie se va afla în fazele de creştere şi dezvoltare a boabelor, iar local, la soiurile de masă, se va putea înregistra acumularea zaharurilor şi coacerea în "pârgă". Totodată, din cauza menţinerii secetei pedologice prelungite, lucrările a-gricole în câmp (arături în vederea însămânţărilor de toamnă) se vor desfăşura, per ansamblu, cu dificultate. (Bogdan Cronţ)