Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Seceta şi vremea extremă afectează culturile agricole
Canicula şi seceta afectează suprafeţe mari de culturi agricole, în special acolo unde acestea sunt neirigate. Lipsa umidităţii din sol şi temperaturile foarte ridicate prognozate pentru săptămâna viitoare vor prejudicia atât producţia de porumb şi floarea-soarelui, cât şi speciile pomiviticole, la care starea de vegetaţie se va deprecia treptat. Producţiile de grâu sunt afectate major şi în Sicilia, Franţa şi Ucraina.
În România, seceta afectează în special producţia de porumb şi cea de floarea-soarelui, însă vor suferi şi plantaţiile de pomi şi cele viticole, la care starea de vegetaţie se va deprecia treptat.
Potrivit prognozei agrometeorologice emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie pentru perioada 8-14 august 2024, seceta pedologică puternică se va menţine în special la cultura de porumb neirigat, în cea mai mare parte a regiunilor agricole din ţară. De asemenea, specialiştii spun că, în condiţiile menţinerii unui regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, asociat cu deficite mari de umiditate în sol, „procesele fiziologice ale culturilor de câmp vor fi forţate, determinând acumulări reduse ale substanţei uscate în boabe şi seminţe, ştiuleţi subdimensionaţi la porumb, capitule cu diametrul redus la floarea-soarelui, cu efecte negative asupra calităţii şi cantităţii recoltei”.
În acelaşi timp, avertizează meteorologii, starea de vegetaţie a plantelor se va deprecia treptat, atât la culturile prăşitoare, cât şi la speciile pomiviticole, înregistrându-se în continuare ofilirea, răsucirea şi uscarea frunzelor în orele de amiază, îndeosebi pe terenurile afectate de seceta pedologică.
În perioada analizată de meteorologi sunt prognozate doar ploi locale cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului cu aspect de vijelie.
Valurile de căldură extremă din iulie au afectat cultura de porumb din Ucraina, unde se estimează o reducere a producţiei cu până la 30% în comparaţie cu anul trecut.
O altă ţară afectată de secetă este Italia. Sicilia, insulă care produce 20% din cantitatea totală de grâu dur a țării, folosit la pastele italiene, se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 20 de ani, ceea ce va diminua producţia de grâu dur cu până la 70%.
În schimb, nord-vestul Europei este afectat de ploile excesive, iar din această cauză Franţa ar urma să înregistreze, în sezonul 2024-2025, cea mai slabă recoltă de grâu moale din ultimii peste 40 de ani.
La Bursa de cereale de la Chicago, unde se stabilesc preţurile de referinţă la nivel mondial, grâul încă se tranzacţiona aproape de cel mai redus nivel din ultimii patru ani. (O. N.)