Ordonanța adoptată de Guvern la 30 decembrie 2024 include și măsuri care privesc agricultura și industria agroalimentară. Printre acestea se numără: eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din cele
Sectorul laptelui are nevoie de organizare şi restructurare
Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, îndeamnă fermierii din sectorul laptelui să utilizeze instrumentele de ajutor oferite de Politica Agricolă Comună (PAC), mai ales că din anul 2015 vor fi eliminate cotele de lapte în UE.
În anul 2015 cotele de lapte acordate fermierilor din sectorul laptelui vor fi sistate la nivel european, noua politică agricolă oferind însă alte facilităţi care vor putea fi accesate şi de fermierii români. Condiţia principală este ca fermierii români să fie prompţi şi să folosească instrumentele de ajutor. Este vorba despre „instrumente atât în ceea ce priveşte plăţile directe, prin posibilitatea de a le modula în funcţie de diferitele categorii de exploataţii agricole, şi aici pot fi date plăţi directe specifice pentru exploataţiile mici, pentru exploataţiile agricole din zonele de munte, se poate face la o adică chiar şi regionalizarea, se pot da eventual plăţi complementare pentru primele hectare, pentru a favoriza exploataţiile familiale“, după cum a explicat comisarul european pentru agricultură la o conferinţă de profil, citat de Agerpres.
Cioloş a subliniat că în ţara noastră „este nevoie de o accelerare a procesului de organizare şi de restructurare a sectorului şi aici noua PAC oferă instrumente, dar care trebuie să fie folosite de către România“.
În ceea ce priveşte măsura de eliminare a cotelor de lapte în 2015 în UE, comisarul Cioloş susţine că va crea noi perspective pentru anumite regiuni producătoare de lapte care sunt performante, care au investit în competitivitate, dar poate să creeze probleme pentru anumite regiuni cu un sector al laptelui mai fragil din punct de vedere structural, sau pentru regiuni mai dificile, defavorizate. De asemenea, eliminarea cotelor ar putea afecta sectoare ale laptelui din state membre sau din regiuni care nu au trecut printr-un proces de restructurare tocmai datorită protecţiei asigurate prin acest sistem al cotelor.
El a mai adăugat că există deja o decizie la nivel european luată de doi ani de zile care le permite producătorilor de lapte să se organizeze şi să negocieze colectiv preţurile şi cantităţile pe care le livrează fabricilor de lapte pe o anumită perioadă de timp, ceea ce ar putea să le asigure o anumită stabilitate şi vizibilitate. „Deci există un pachet de măsuri care trebuie să fie explicat şi să le fie foarte clar producătorilor de lapte din România, sectorului în general, de ce anume pot beneficia din instrumentele PAC care sunt deja pe masă“, a conchis Dacian Cioloş.
Concurenţa din alte state afectează piaţa internă de lactate
Înaltul oficial european susţine că, din datele care există la ora actuală, piaţa internaţională a lactatelor este în creştere, deci teoretic ar putea exista o capacitate de absorbţie a acestei producţii. „Aşa cum stau lucrurile acum, cu datele pe care le avem, cererea de produse lactate pe piaţa internaţională este în creştere, deci teoretic ar exista o capacitate de absorbţie a acestei producţii. Doar că trebuie să fie o producţie competitivă pentru ca ea să poată să fie absorbită pe piaţă şi aici spuneam că situaţiile pot să fie diferite de la o regiune la alta în UE“, a apreciat comisarul european pentru agricultură.
În ceea ce priveşte modul în care va fi afectată România de eliminarea cotelor de lapte în 2012, Dacian Cioloş susţine că efectul indirect ar putea fi ca producţia din alte state să o concureze pe cea a României pe piaţa internă.
„România nu utilizează nici jumătate din cota de lapte care i-a fost alocată. Deci în România nu eliminarea cotelor de lapte este problema directă. Poate să fie o problemă indirectă, în sensul că eliminând cotele de lapte poate să existe producţie care să vină din afara României şi să concureze producţia din România. Şi acum se poate face lucrul acesta, doar că state membre care să zicem că ar putea produce mai mult acum sunt limitate prin cotă să producă mai mult şi să trimită lapte la export nu doar în România, ci şi în alte state membre“, a spus Cioloş în cadrul unui briefing de presă.