Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Securitatea energetică, provocarea Uniunii Europene pentru următorii 2 ani
Bucureştiul a găzduit, joi, cea de-a şaisprezecea conferinţă din seria „România-Franţa: împreună în Europa“, organizată de Ambasada Franţei, în colaborare cu Institutul European din România, începând cu anul 2007, în scopul de a oferi o perspectivă franco-română asupra integrării României în Uniunea Europeană. Conferinţa, intitulată „Provocările Uniunii Europene în anii 2009 şi 2010“, a fost deschisă de ambasadorul Franţei în România, Henri Paul, şi moderată de directorul general al Institutului European din România, Gabriela Drăgan. Criza economică, adoptarea Tratatului de la Lisabona, încălzirea climei, migraţia şi securitatea energetică sunt marile provocări cărora Uniunea Europeană trebuie să le facă faţă în următorii doi ani, a subliniat secretarul general pentru Afaceri Europene francez, Gilles Briatta.
La toate provocările enumerate, subliniază Gilles Briatta, se adaugă lipsa unei armate, a poliţiei şi a unui guvern. „Nu trebuie să ascundem slăbiciunile, pentru că sunt adevărate cu toate. Vorbim de o organizaţie mondială (Uniunea Europeană - n.r.), dar care nu are guvern. Este un ansamblu foarte mare de eterogenitate - 27 de state membre, 23 de limbi oficiale, 500 de milioane de europeni. Suntem depăşiţi doar de chinezi (...). Toate acestea nu ne inspiră o încredere prea mare“, a spus Briatta. Oficialul francez a remarcat, cu umor, că o ţară, atunci când preia preşedinţia Consiliului UE, „se bucură că aceasta nu durează decât şase luni“, fiind o chestiune „exaltantă, dar şi epuizantă, deopotrivă“. „Tratatul de la Lisabona va trebui să ofere cadrul pentru alegerea unui preşedinte al Consiliului UE“, a subliniat diplomatul francez.