Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Selecție pentru 4.000 de posturi de soldați profesioniști
Perioada de înscriere a celor care sunt interesați să devină soldați profesioniști a început marți, 2 mai, și va dura până la 16 iunie. Potrivit Ministerului Apărării Naţionale, este una dintre cele mai ample campanii de angajare de personal militar și se adresează celor cu sau fără experiență militară, care îndeplinesc criteriile de recrutare și selecție. Cei admiși vor urma ulterior un program de instruire de 2-5 luni.
Numărul posturilor disponibile de soldaţi și gradaţi profesionişti (SGP) este de 4.159, a anunțat Ministerul Apărării Naţionale (MApN), iar candidații interesați pot afla informații suplimentare și se pot înscrie la centrele militare zonale, judeţene sau de sector pe a căror rază domiciliază.
Calendarul campaniei de selectare a candidaţilor este următorul: înscrierea: 2 mai - 16 iunie; evaluarea psihologică, evaluarea capacităţii motrice, interviul: 22 mai - 23 iunie; examinarea medicală: 6-30 iunie; finalizarea întocmirii dosarelor: 21 iulie.
Adresele celor 47 de centre militare pot fi găsite accesând linkurile: www.defense.ro/cariera-recrutare-mapn-ro şi www.recrutaremapn.ro/contactbir.php, informează ministerul.
Soldaţii şi gradaţii profesionişti, care constituie cel mai numeros corp de personal militar, îndeplinesc funcţii de execuţie specifice luptătorilor şi specialiştilor militari, în cadrul unor microstructuri de tip echipă, echipaj, post de luptă sau grupă, dar pot avea şi funcţii de comandă la nivelul acestor formațiuni, potrivit MApN. SGP pot participa la programe de formare pentru a promova pe funcții de subofițeri și maiştri militari în activitate, precum şi la cursurile organizate pentru admiterea în învăţământul superior sau la cursul de formare a ofiţerilor activi.
„Alături de ceilalţi militari, SGP au misiunea nobilă de păstrare a integrităţii şi suveranităţii statului, a apărării cetăţenilor ţării. De asemenea, sunt chemaţi în orice situaţie care afectează desfăşurarea normală a vieţii (calamităţi, dezastre naturale sau tehnologice etc.)”, precizează MApN.
Printre condițiile pe care candidaţii la posturile de soldaţi profesionişti trebuie să le îndeplinească se numără următoarele: să aibă vârsta între 18 ani împliniţi, la data începerii programului de instruire, şi cel mult 45 de ani împliniţi, la data finalizării instruirii; să fie absolvenţi cel puţin ai primilor doi ani de studiu din învăţământul secundar superior; să aibă permis auto, categoriile B şi C - candidaţii care optează pentru arma „auto” şi/sau pentru specialităţile care necesită conducerea tehnicii specifice auto din arma „geniu”; să declare în scris că renunţă la gradul dobândit anterior; să fie absolvenţi ai învăţământului postliceal sau universitar cu licenţă de specialitate - candidaţii care optează pentru arma „aviaţie”, specialitatea „însoţitor de bord - paramedic”. (C. Z.)