Numărul persoanelor din Italia cu vârste de peste 100 de ani a crescut cu 30% în ultimii 10 ani, în timp ce rata natalităţii a continuat să scadă, informează Reuters. În 2024 erau peste 22.000 de italieni în
Seminarul internațional „Penser l’Europe”, ediția a 17-a
Academia Română și Fundația Națională pentru Știință și Artă, în colaborare cu Academia de Științe Morale și Politice din cadrul Institutului Franței, a organizat în perioada 21-22 septembrie 2018, în Aula Academiei Române, Seminarul internațional „Penser l’Europe”, ediția a 17-a. Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la acest eveniment a fost pr. Nicolae Dascălu, consilier patriarhal coordonator, directorul Publicaţiilor „Lumina”, care a susţinut referatul: „Teologia francofonă şi Ortodoxia românească, modalitaţi de comunicare”.
Lucrările Seminarului internațional au fost structurate în cinci secțiuni, în cadrul cărora au fost abordate teme precum: împlinirea idealurilor națiunilor europene, speranțele și îngrijorările generate de Primul Război Mondial, existența unuia sau mai multor modele culturale europene, relația indestructibilă dintre Franța și România, culturile naționale în fața provocărilor mondialismului, Europa de azi și șansele sale.
În cadrul deschiderii oficiale, care a avut loc ieri, 21 septembrie, au luat cuvântul acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, ES Michèle Ramis, ambasadoarea Franței în România, prof. Thierry de Montbrial, președinte fondator al Institutului Francez de Relații Internaționale, membru al Academiei de Științe Morale și Politice din Franța și membru de onoare al Academiei Române, acad. Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române, IPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit al Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti, acad. Eugen Simion, președintele Fundației Naționale pentru Știință și Artă, prof. Martin Maiden, Universitatea Oxford, Petre Roman, prim-ministru al României în perioada 1989-1991, pr. Nicolae Dascălu, consilier patriarhal coordonator, acad. Alexandru Zub şi Erna Hennicot Schoepges, ministrul de onoare al Culturii din Luxembourg.
„Asimilarea valorilor europene s-a făcut la noi, în România, prin dialogul cu Occidentul şi în particular cu spaţiul francofon. Franţa a dat un mare ajutor în timpul Primului Război Mondial şi la recunoaşterea internaţională a Marii Uniri din România (...). Prin familiaritatea lingvistică şi continuând tradiţiile istorice de confluenţă între culturile franceză şi română, Biserica Ortodoxă Română dezvoltă noi maniere de cultivare a dialogului între naţional şi universal pe baza misiunii spirituale. Practic, teologia românească francofonă se manifestă prin: formarea academică a tinerilor teologi ortodocşi în universităţile francofone şi contactele internaţionale prin conferinţe şi colocvii teologice; comunicarea între Biserica Ortodoxă Română şi celelalte Biserici Ortodoxe Autocefale din lume în timpul reuniunilor bilaterale şi multilaterale; mijlocul de susţinere a diasporei ortodoxe române în păstrarea legăturilor cu patria de origine şi integrarea culturală în ţările de adopţie; stabilirea căilor de dialog cu celelalte confesiuni creştine şi cu celelalte religii”, a evidenţiat pr. Nicolae Dascălu.
Între oaspeții străini care au luat cuvântul se regăsesc nume prestigioase precum: Jacques De Decker, secretar perpetuu al Academiei Regale de Limbă și Literatură Franceză din Belgia, Jaime Gil Aluja, președintele Academiei Regale de Științe Economice și Financiare din Spania, Jean Askenasy, Facultatea de Medicină a Universității din Tel-Aviv, Israel, și Michael Metzeltin, membru al Academiei de Științe din Austria, ambii membri de onoare ai Academiei Române, Pierre Brunell, membru al Academiei de Științe Morale și Politice, Franța, Martin Maiden, Universitatea din Oxford, Anglia, scriitorul și criticul Serge Fauchereau, membru de onoare al Academiei Române. „Seminarul internațional «Penser l’Europe» marchează, astfel, împlinirea a o sută de ani de la încheierea Primului Război Mondial, când, în urma Păcii de la Paris, românii și-au realizat visul de a trăi împreună, toți și din toate provinciile lor istorice, între granițele aceleiași țări. Acesta a fost unul dintre efectele războiului din Europa. Ce s-a întâmplat, de atunci, pe continentul nostru și cum întâmpină, azi, comunitatea europeană provocările timpului nostru sunt câteva dintre subiectele care se vor aborda în cadrul seminarului la care participă, ca de obicei, membri ai Academiilor europene, oameni de știință și oameni politici, scriitori, politologi, jurnaliști”, declară acad. Eugen Simion, inițiatorul și coordonatorul seminarului. Prima ediție a Seminarului internațional „Penser l’Europe” s-a desfășurat în anul 2002.