Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Semne bune pentru sezonul estival din acest an
Numărul turiștilor cazați în diverse structuri de primire a crescut cu aproape 11% în primul trimestru din acest an față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit statisticilor oficiale. Sugestive pentru tendinţa de creştere din turism sunt şi vânzările înregistrate de agenţii în minivacanţa de 1 Mai, mai mari cu 12% faţă de 2016.
Mai bine de două milioane de turiști au fost înregistrați în diverse unități de cazare în perioada 1 ianuarie - 31 martie 2017, cu 10,9% mai mulți comparativ cu același interval din 2016. Din aceștia, 78,4% au fost turiști români, în timp ce proporția străinilor care au vizitat țara noastră s-a ridicat la 21,6%, după cum arată cele mai recente cifre ale Institutului Naţional de Statistică (INS). Datele confirmă tendinţa ascendentă în turism, începută în urmă cu câţiva ani, motiv pentru care specialiştii estimează un sezon turistic mai bun în 2017 decât anul trecut, cu o creştere de 15%-20% a numărului de turişti, în condiţiile în care 2016 a fost declarat cel mai bun an din ultimul deceniu.
Faptul că sezonul estival a început cu dreptul îl confirmă şi agenţiile de turism care au declarat vânzări pentru vacanţa de 1 Mai în creştere cu 12% faţă de anul trecut, conform Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT). Staţiunile Mamaia, Vama Veche, Valea Prahovei şi Băile Felix au atras cei mai mulţi turişti, care au cumpărat pachete de două nopţi cuprinse între 135 de lei şi 800 de lei de persoană.
Datele ANAT mai arată că pe litoral, unde 70%-80% din hoteluri au fost deschise de 1 Mai, gradul de ocupare a fost de 100% în Mamaia şi Vama Veche. Pe segmentul balneo, după staţiunea Băile Felix, cei mai mulţi turişti s-au dus la Călimăneşti-Căciulata şi la Sovata.
În premieră anul acesta, pentru vacanţa pe litoral turiştii din ţară au zboruri directe la Constanţa, incluse în pachetele de vacanţă. „Anul acesta ne aşteptăm că suma să fie cu mult mai mare, dacă bugetarii vor primi şi ei, de la 1 iulie, vouchere în valoare de 1.450 de lei de persoană. În consecinţă, turismul intern ar putea să înregistreze o creştere de cel puţin 20% în acest an”, este de părere Alin Burcea, preşedintele ANAT.
Pe de altă parte, există factori care frânează dezvoltarea semnificativă a turismului în România. Un audit realizat de inspectorii Curţii de Conturi la autoritatea în turism concluzionează că „este de neconceput realizarea de performanţă într-un domeniu precum turismul, în condiţiile în care parcurgerea unei distanţe de 165 km (Bucureşti –Râşnov) se realizează în aproximativ cinci ore”, potrivit Mediafax.
Calitatea infrastructurii nu reprezintă, însă, singurul minus, arată raportul. Tarifele care nu sunt acoperite prin servicii de calitate, pregătirea slabă a angajaţilor din industrie, cum ar fi „lipsa de interes a deţinătorilor de structuri de primire turistice faţă de realizarea investiţiilor necesare pentru modernizarea proprietăţilor”, precum şi structurile turistice de primire care „funcţionează fără a deţine autorizaţiile legale” sunt alte deficienţe din sistem care explică de ce România se situează pe ultimul loc în ceea ce priveşte numărul de călătorii/cap de locuitor.
Nivelul scăzut al veniturilor realizate de România din sectorul turismului, comparativ cu alte state cu un potenţial mult mai scăzut decât al ţării noastre, reflectă incapacitatea factorilor decidenţi din acest sector de a crea politici durabile, care să genereze o dezvoltare continuă şi o creştere a nivelului veniturilor înregistrate în cadrul acestui sector, se concluzionează în raportul Curţii de Conturi.