Iritată că Occidentul a permis Kievului să-i lovească teritoriul cu rachete cu rază lungă de acţiune, Rusia a testat o rachetă balistică cu rază medie având Ucraina drept țintă. Atacul creşte „amploarea
Semne bune privind inflația
Inflația a intrat pe o pantă descendentă, deși unele produse, mai ales cele alimentare, continuă să se scumpească, însă într-un ritm mult mai scăzut decât în lunile anterioare. Semnale pozitive vin și de la Banca Națională a României, care a decis joia trecută să oprească ciclul majorărilor dobânzii de politică monetară și să mențină rata la 7%. Precedentele creşteri ale dobânzii cheie, care au început în octombrie 2021, au însumat 6%.
Datele Institutului Naţional de Statistică publicate ieri arată că rata anuală a inflaţiei a scăzut la 15,1% în ianuarie 2023, de la 16,4% în decembrie 2022, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 22,47%, cele nealimentare cu 11,88%, iar serviciile cu 10,27%. Este a doua lună consecutivă în care inflația scade, după ce a coborât și în decembrie 2022 de la 16,76% (în noiembrie) la 16,4%.
Preţurile de consum în luna ianuarie 2023 comparativ cu luna precedentă au crescut cu 0,3%, ca urmare a ieftinirii mărfurilor nealimentare cu aproape 1% şi a scumpirii celor alimentare cu 1,5% şi serviciilor cu 1,82%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (februarie 2022 - ianuarie 2023) faţă de precedentele 12 luni (februarie 2021 - ianuarie 2022) este 14,3%.
Banca Naţională a României (BNR) se aşteaptă ca rata anuală a inflaţiei să scadă mai repede decât s-a anticipat anterior, în special începând din trimestrul III al anului în curs, pe fondul prelungirii schemelor de plafonare şi compensare a preţurilor la energie până la 31 martie 2025 şi al redefinirii caracteristicilor acestora din 1 ianuarie 2023. De altfel, pentru a da un semnal privind îmbunătățirea condițiilor de piață din România, BNR a hotărât joia trecută menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an.
Țara noastră este ultima din regiune care a decis să oprească majorările dobânzii cheie, se arată într-o analiză a platformei de investiţii eToro. Potrivit studiului, România avea în decembrie o rată a inflaţiei (16,37%) mai mică decât Ungaria (24,5%), care are cea mai mare inflaţie din UE, urmată de Polonia şi Bulgaria, dar mai mare decât Cehia (15,8%) şi Slovacia (15,4%).
„Toate ţările menţionate mai sus au făcut o pauză în majorarea dobânzilor, cu excepţia Bulgariei, care a început să majoreze dobânda cheie abia în luna noiembrie anul trecut. (…) Cu excepţia Ungariei, toate ţările de sus au avut o inflaţie staţionară sau în scădere. Pentru investitori, aceasta este o veste bună. Inflaţia a fost considerată unul dintre cele mai mari riscuri pentru investitorii români”, mai arată analiza.
Pauza în creşterea ratelor dobânzilor ar putea semnala faptul că băncile centrale sunt prudente pentru a nu încetini şi mai mult creşterea economică. Cu toate acestea, momentul începerii scăderii dobânzilor este încă departe, potrivit studiului citat. (C. Z.)