Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Semne de dezgheț pe piața creditelor pentru locuințe
Volumul creditelor ipotecare în lei acordate de bănci s-a dublat în ultimele trei luni din 2023, față de perioada similară din 2022, şi a depăşit 10 miliarde de lei, potrivit ultimelor date publicate de Banca Naţională a României, citate în analiza unei companii imobiliare. Specialiștii estimează că dobânzile variabile se vor reduce în a doua parte a anului, însă locuinţele se vor scumpi, pe fondul majorării cotei de TVA de la 5% la 9% și al numărului mic de proprietăți de pe piață.
Piaţa de creditare își revine după o perioadă grea marcată de incertitudini şi costuri de finanţare ridicate, iar tot mai mulţi români caută acum să ia un împrumut pentru locuință, arată o analiză realizată de Imobiliare.ro Finance.
„O revenire spectaculoasă a tranzacţiilor realizate prin credit a putut fi observată în 2023, pe fondul ofertelor de dobândă fixă tot mai bune venite din partea băncilor în special în a doua jumătate a anului, de care mulţi români au decis să profite, fie pentru a-şi cumpăra o locuinţă, fie pentru a refinanţa un credit ipotecar existent. Astfel, volumul creditelor ipotecare în lei acordate de bănci s-a dublat în ultimele trei luni din 2023, dacă ne raportăm la situaţia înregistrată în perioada similară din 2022”, potrivit companiei.
Analiza citează datele Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară conform cărora, în 2023, au fost tranzacționate la nivel național 187.500 de imobile, în creştere cu 3% faţă de 2022, din care 49.700 au fost apartamente (+9% faţă de anul precedent). Pe ansamblul anului trecut, a fost consemnat un avans de 31% al volumului creditelor ipotecare în lei, până la 31 miliarde de lei. În cazul creditelor de consum, avansul a fost de 13% în această perioadă, până la circa 28,7 miliarde de lei, mai susține analiza.
Pentru 2024, specialiştii companiei imobiliare estimează reduceri ale dobânzilor variabile din a doua jumătate a anului, în condiţiile în care scăderea prognozată a inflaţiei va slăbi şi mai mult presiunea existentă asupra dobânzilor. Această tendinţă poate fi observată deja în oferta de dobânzi fixe prezentă, la ora actuală, pe piaţă.
Pe de altă parte, analiștii prognozează o scumpire a locuinţelor în 2024, pe fondul majorării cotei de TVA de la 5% la 9% pentru locuinţele de până la 120.000 de
euro, declinului alarmant al ofertei de proprietăţi disponibile, dar şi al unei potenţiale creşteri a cererii de case și apartamente pe fondul reducerii dobânzilor.
„Nu recomandăm cumpărătorilor să încerce să ghicească direcţia în care merge piaţa, bazându-se pe zvonuri sau aşteptări nerealiste. A lua o decizie de achiziţie bazată pe acest gen de informaţie se poate dovedi a fi foarte păguboasă, am văzut destule cazuri. Dacă cineva are o nevoie de locuire acum, cel mai bine este să facă achiziţia cât mai curând”, a declarat, potrivit Agerpres, Dan Niculae, managing director Imobiliare.ro Finance. (C. Z.)