Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Serbările naţionale de la Ţebea
Anul acesta, sărbătoarea Naţională de la Ţebea, dedicată comemorării a 142 de ani de la trecerea la cele veşnice a lui Avram Iancu, are loc mâine, pe 7 septembrie. Manifestările debuteză cu Sfânta Liturghie, oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, alături de Preasfinţiul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei şi de un sobor de preoţi şi diaconi.
La manifestarea din acest an, când se comemorează 142 de ani de la trecerea la cele veşnice a Crăişorului Munţilor, sunt aşteptaţi să participe: oficialităţi, reprezentanţi ai autorităţilor de stat, judeţene şi locale, alături de numeroşi credincioşi din zonă. Localnicii din Protopopiatul Brad îi poartă un mare respect lui Avram Iancu şi participă cu entuziasm la manifestările organizate în cinstea acestuia. Biserica îl pomeneşte în nume personal pe Avram Iancu, alături de moţii căzuţi la datorie împreună cu el. La evocarea lui Avram Iancu de la Ţebea participă an de an credincioşi din Apuseni, de la Arad, de la Abrud, din toate localităţile pe unde a trecut Avram Iancu. De asemenea, distanţa de o sută de kilometri dintre Vidra de Sus, locul unde s-a născut Crăişorul Munţilor, şi Ţebea, unde se află mormântul acestuia, este străbătută pe jos şi în acest an, în cadrul „Marşului Avram Iancu“, aflat la cea de a patra ediţie. Memoria lui Avram Iancu este păstrată şi la Brad, unde a participat la deschiderea Colegiului, în anul 1869, alături de Mitropolitul Andrei Şaguna şi de alte personalităţi.
Avram Iancu a fost înmormântat, pe 13 septembrie, lângă Gorunul lui Horea din curtea bisericii ortodoxe din Ţebea, după dorinţa lui. La acest eveniment au fost prezenţi, la acea dată, mii de moţi. Conform istoricilor, ceremonialul a început, în 13 septembrie, în Baia de Criş, apoi convoiul de oameni, care se întindea pe mai mult de doi kilometri, a pornit spre Ţebea. Pe tot parcursul drumului s-a cântat „Marşul lui Iancu“ şi „Deşteaptă-te, române!“. La slujba de înmormântare au participat zeci de preoţi.
Slujbă de pomenire
În cadrul Serbărilor Naţionale de la Ţebea închinate memoriei lui Avram Iancu, duminică, după Sfânta Liturghie oficiată la biserica din localitate, se va desfăşura, la mormântul lui Avram Iancu, ceremonia depunerii de coroane şi o slujbă religioasă de pomenire, urmată de un moment de evocare istorică şi mesaje ale autorităţilor. Manifestările vor continua cu un spectacol folcloric susţinut de formaţii şi interpreţi de muzică populară. Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Hunedoara, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Hunedoara şi Primăria comunei Baia de Criş. (Oana Rusu)