Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Serbia anunţă că va fi membru al UE în 2014
Vicepremierul sârb Bozidar Djelic a afirmat că ţara sa va obţine statutul de candidat la Uniunea Europeană în 2009 şi pe cel de membru deplin în 2014. „În procesul de integrare europeană nu au loc revoluţii peste noapte. Este un proces lung şi dureros, dar sunt absolut angajat faţă de acest proces“, a subliniat Djelic într-un interviu publicat de presa belgrădeană. „Ambasadorul olandez la UE m-a informat că ţara sa îşi menţine ferm poziţia în sensul că Olanda se aşteaptă ca fostul lider militar sârb bosniac Ratko Mladic să fie arestat şi transferat la Haga pentru a putea vota în favoarea deblocării Acordului de Stabilizare şi Asociere (ASA)“, a declarat Djelic.
Serbia a semnat la 29 aprilie a.c. acordul de asociere cu UE. Procesul de ratificare a ASA de către statele membre UE, precum şi intrarea în vigoare a Acordului Interimar vor începe însă în momentul în care UE va decide că Serbia cooperează pe deplin cu Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie de la Haga. Practic, după arestarea în această vară a fostului lider politic al sârbilor bosniaci Radovan Karadzic, marea majoritate a statelor membre UE ar fi fost de acord cu intrarea în vigoare a acordului interimar cu Serbia. Singura care se opune constant acestui lucru este Olanda, care doreşte să se asigure mai întâi că Belgradul dă dovadă de cooperare deplină cu TPI. Olanda solicită, în special, arestarea şi predarea fostului comandant militar al sârbilor bosniaci în timpul războiului din 1992-1995, Ratko Mladic, inculpat de Tribunalul de la Haga.