Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Sfaturi pentru cei care vor să ia credite de la IFN-uri
Consumatorii care vor să obţină rapid bani de la o instituţie financiară nebancară (IFN) trebuie să se asigure că le sunt clare condiţiile de creditare, este recomandarea directorului general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). De asemenea, oamenii trebuie să verifice dacă în contract este precizată suma totală pe care trebuie să o ramburseze. Potrivit unui studiu recent, 60% dintre debitori nu cunosc diferenţa dintre o bancă şi un IFN.
Potrivit directorului general al ANPC, Paul Anghel, important este costul creditului şi nu uşurinţa în a obţine împrumutul, referindu-se la faptul că cerinţele pot fi mai simple la instituţiile financiare nebancare, însă dobânzile și comisioanele creditelor pot fi mult mai mari la IFN-uri decât la bănci.
„Costurile creditelor oferite de bănci sunt mult mai mici în comparaţie cu IFN-urile. Nu toate IFN-urile au costurile la fel! Recomandarea este ca un client care doreşte să acceseze un credit să analizeze Dobânda Anuală Efectivă (DAE) înainte de semnarea contractului de credit pentru a nu plăti costuri prea mari şi să efectueze comparaţii între mai multe oferte de credit”, a precizat Anghel, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Anghel recomandă consumatorilor să citească contractul de credit înainte de semnare şi să pună întrebări acolo unde sunt termeni neclari.
„Citiţi cu atenţie informaţiile privind dobânzile penalizatoare din contracte. Şi atenţie la creditele fără dobândă în prima etapă, este posibil ca ulterior să constataţi că aveţi mai mult de plătit”, subliniază oficialul ANPC, citat de Agerpres.
Pe scurt, cei care doresc obţinerea unui credit de la un IFN trebuie să verifice dacă în contract sunt precizate corect: costul total al creditului, suma finală care trebuie rambursată, valoarea dobânzii, dobânda penalizatoare (care trebuie să fie mai mare decât dobânda curentă cu maximum 3%), dobânda aferentă reeşalonării plătită în avans, dreptul de rambursare anticipată şi procedura de rambursare anticipată.
Potenţialii clienţi nu trebuie să ofere comisionul de administrare în avans şi în totalitate și sunt sfătuiți să solicite un exemplu de calcul DAE și graficul de rambursare în rate egale sau descrescătoare. În plus, clienţii ar trebui să se asigure că la un credit de 60 de luni nu plătesc 59 de luni doar dobânda, după care, în ultima lună, trebuie să restituie suma împrumutată.
În august 2021, în România erau 34 de bănci și 142 de IFN-uri, potrivit mrfinance.ro. Principala deosebire dintre cele două tipuri de instituții este că banca îți permite să îți depui banii într-un cont și oferă mai multe servicii financiar- bancare, în timp ce un IFN nu are ca obiect de activitate decât acordarea de credite rapide, cu sume și termene de rambursare mai mici decât banca, în condiții mai flexibile, însă cu costuri mult mai mari. (C. Z.)