Ordonanța adoptată de Guvern la 30 decembrie 2024 include și măsuri care privesc agricultura și industria agroalimentară. Printre acestea se numără: eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din cele
Sfaturi pentru cumpărăturile de sărbători
Trei din patru români din mediul urban plănuiesc să petreacă Paştile acasă, cu familia sau cu prietenii, arată cercetările efectuate în această perioadă. Iar pentru că, tradiţional, de Paşti, de pe masă nu pot lipsi preparatele din carne de miel, românii au început deja să fie interesaţi de preţul acesteia. Potrivit crescătorilor, preţul cărnii de miel ar putea ajunge, în preajma sărbătorilor, la 12-14 lei/kg în viu şi 25-28 lei/kg în măcelării şi supermarketuri. La cumpărare, carnea trebuie să aibă o culoare roz deschis, o textură elastică, fermă, mirosul să fie plăcut, proaspăt, grăsimea să aibă culoarea albă, nu galbenă, lipicioasă.
Anul trecut, kilogramul de carne de miel în viu, direct de la ciobani, a fost de 12 lei, iar în târguri şi supermarketuri carnea de ovine s-a vândut cu circa 25-28 de lei/kg, preţuri care se vor păstra, după toate estimările, şi în acest an.
„Pe sectorul de ovine, preţul previzionat la miel de 12-14 lei pe kilogram în viu va ajunge undeva aproape de Paşti. Astăzi, ne aflăm la 9-12 lei pe kilogram în viu, în funcţie de zonă. Ce este negativ pe partea de ovine este faptul că se continuă exportul de animale vii, iar abatorizarea a scăzut cu aproximativ 32,8%. Vindem în continuare materie primă fără să ne gândim că am câştiga mai bine vânzând produse cu valoare adăugată”, a declarat recent preşedintele Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine (ACEBOP), Mary Pană, potrivit Agerpres.
Preţul cărnii de miel este important pentru consumatorii români deoarece meniurile tradiţionale preparate cu ocazia sărbătorilor de Paşti conţin mai ales produse din această carne, deşi, în ultimii ani, a apărut tendinţa înlocuirii mielului cu carnea de ied sau iepure, spune dr. Lygia Alexandrescu, preşedinte al Societăţii Române de Educaţie Nutriţională. Ea atrage atenţia că, pentru a evita riscul îmbolnăvirii, carnea de miel trebuie procurată numai din măcelarii, magazine special amenajate în pieţe sau direct din gospodării şi depozitate imediat la temperaturi de 0-5 grade Celsius. „La cumpărare, carnea trebuie să aibă o culoare roz deschis, o textură elastică, fermă, mirosul să fie plăcut, proaspăt, grăsimea să aibă culoarea albă, nu galbenă, lipicioasă. Din punct de vedere organoleptic şi al compoziţiei, carnea de miel este fragedă, are gust plăcut, miros specific. Este o sursă de proteine de foarte bună calitate, este bogată în fier, necesar pentru combaterea anemiei, în potasiu şi calciu, în zinc, mineral cu rol important în echilibrul sistemului imunitar, furnizează o cantitate importantă de vitaminele B12, B3 şi acid linoleic conjugat, un acid gras polinesaturat important în metabolizarea grăsimilor”, explică nutriţionistul.
Despre gătirea cărnii de miel, ied sau iepure, nutriţionistul spune că aceasta se va face la cuptor şi carnea se va marina anterior cu plante aromate şi mirodenii tradiţionale în bucătăria românească: cimbru uscat, ceapă verde, usturoi verde, dafin, piper negru, rozmarin, busuioc, la care se poate adăuga vin alb. Pregătirea cărnii la grătar se va face la foc mic, fără expunere la flacăra directă şi numai după îndepărtarea stratului de grăsime de pe carne.
Potrivit ultimului studiu de marketing realizat pe tema modului în care românii se raportează la sărbătorile pascale, peste 70% din românii din mediul urban plănuiesc să-și petreacă Paștile acasă. „Studiul nostru confirmă că sărbătoarea Paștilor este în continuare abordată într-o manieră tradițională de cei mai mulți români - cumpărături masive, vopsirea ouălor, reunirea întregii familii la masa de duminică, preparate tradiționale etc. Acest lucru se datorează, pe de o parte, specificului spiritual al acestui eveniment, 55% din românii din mediul urban considerând-o cea mai importantă sărbătoare religioasă din an”, spune Traian Năstase, reprezentant al companiei iSense Solutions, care a realizat studiul.
În ceea ce privește preparatele preferate, 64% din români pregătesc mâncare tradițională românească (friptură de miel, ouă roșii, drob etc.), iar restul combină preparatele tradiționale cu cele moderne sau pun pe masă doar produse moderne (gourmet, vegane).