Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Sfaturi pentru începerea unei afaceri cu albine
Creşterea albinelor s-a dovedit a fi o afacere viabilă pentru mulţi locuitori ai ţării noastre. Profitul creşte de la an la an şi este determinat de numărul familiilor de albine, dar şi de condiţiile meteorologice.
Deşi apicultura este practicată din cele mai vechi timpuri, abia în ultimii ani a început să se dezvolte pe baze moderne. Tot mai mulţi români, în special cei din mediul rural, au descoperit această minunată îndeletnicire ce s-a dovedit a fi în timp o afacere foarte rentabilă. În plus, ţara noastră este un paradis apicol pentru albine, deoarece dispunem de multă floră meliferă, păduri întinse de tei şi salcâm, lanuri de floarea-soarelui, rapiţă şi suprafeţe cultivate cu pomi fructiferi. Lucrul cu albinele nu este o ocupaţie dificilă, dar presupune respectarea unor reguli stricte pentru a se evita accidentele, spun apicultorii cu experienţă. Profitul creşte de la an la an şi este determinat de numărul familiilor de albine, dar şi de condiţiile meteorologice. Nu necesită investiţii prea mari, iar banii pot fi recuperaţi în primii doi-trei ani de la demararea afacerii. Două familii de albine sunt suficiente pentru un apicultor începător. Numărul de familii de albine va crește în timp, pe măsură ce se acumulează experienţă în lucrul cu ele. Suma minimă necesară pentru a înfiinţa o stupină este de 600 de lei, bani necesari pentru a procura un stup complet din lemn, care costă 200 de lei, şi o familie de albine, al cărui preţ porneşte de la 400 de lei. Apoi, mai este necesară o centrifugă apicolă din inox, cu patru rame, preţul uneia noi se ridică la 1.200 de lei, dar mulţi apicultori declară că s-au descurcat şi cu una cumpărată la mâna a doua, la un preţ de 600 de lei. Alte ustensile ultra-necesare pentru afacerea cu albine sunt maturatorul şi butoiul pentru miere, de asemenea din inox, fiind mai rezistente, un butoi încăpător, de circa 300 de litri, la preţul de 900 de lei. Preţul maturatorului, la cantitatea de 100 de litri, se ridică la 500 de lei. De asemenea, este necesară și achiziționarea unui combinezon integral, mănuşi de piele, afumător şi colector de polen, ce pot fi găsite la preţuri accesibile.
Luna aprilie este ideală pentru începerea afacerii, deoarece atunci albinele ies din amorţeala iernii, iar familia de albine este în plină dezvoltare. Nu trebuie decât să fie toate planurile bine puse la punct încă din iarnă, ceea ce înseamnă achiziționarea de echipamente, lăzi, rame şi, bineînțeles, cumpărarea familiilor de albine. Pentru alegerea vetrei trebuie luat în calcul faptul că raza de zbor a albinei este de trei kilometri. Aşadar, pe o suprafaţă de 2.826 hectare trebuie să se asigure un cules bogat, pe tot parcursul sezonului. Stupina trebuie amplasată departe de drumuri intens circulate şi ape curgătoare mari, întrucât albinele au nevoie de locuri liniştite şi departe de surse poluante. Stupii se plasează la o distanţă de doi metri pe rând şi circa cinci metri spaţiu între rânduri. La alegerea stupilor trebuie avut în vedere ca acesta să fie rezistent, bine încheiat, încăpător şi să le asigure albinelor condiţii de viaţă cât mai aproape de cele naturale. Pentru a începe cu dreptul în acest domeniu este nevoie de o familie puternică, 7-8 faguri, dintre care 5-6 cu puiet şi într-o stare perfectă de sănătate. Valorificarea mierii este o provocare pentru apicultorii români, deoarece mierea importată este mai ieftină şi face concurenţă mierii româneşti. Totuşi, în timp există şanse de promovare a propriilor produse şi atragerea unor cilenţi fideli, care, dacă sunt mulțumiți de produse, vor aduce alţi clienţi. De asemenea, mierea poate fi ambalată şi comercializată direct la târguri de profil sau în magazine cu produse naturiste. Pe lângă mierea de diferite feluri, pentru rontunjirea profitului, se mai pot vinde și: polen, la un preţ de 40-50 lei/kg, propolis, în jur de 300 de lei/kg, şi lăptişor de matcă, al cărui preț este în jur de 600 lei/kg.
În România își desfășoară activitatea aproximativ 35.000 de apicultori, potrivit datelor Asociaţiei Crescătorilor de Albine. Efectivul de albine din țara noastră ne plasează pe locul şapte în Uniunea Europeană.