Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Sfaturi pentru înființarea unei afaceri cu melci

Sfaturi pentru înființarea unei afaceri cu melci

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Un articol de: Mariana Bahcevan - 29 Aprilie 2016

Multă lume își dorește să dezvolte o afacere, iar ideile care pot fi puse în practică pentru a aduce profit sunt nenumărate. O idee foarte bună de afaceri pentru cineva care locuiește în mediul rural sau care dispu­ne de o parcelă de teren agricol este creșterea mel­cilor. Deși carnea de melc nu se află în topul preferin­țelor românilor, se pot obține bani frumoși din export.

Creșterea melcilor sau helicicultura este o afacere care nu presupune un deosebit efort, așa cum este în cazul creșterii animalelor mari, și poate fi foarte rentabilă pentru investitori. Totuși, este nevoie să respectăm o serie de norme, altfel nu vom avea efectul scontat.

Prima condiție pentru înfiin­țarea unei asemenea ferme este deținerea unui teren optim cu o sursă permanentă de apă și evident fonduri pentru achizițio­narea de materiale și melci pentru a popula ferma.

În privinţa materialului biologic, acesta trebuie achiziţionat de la o fermă deja existentă în România, ale cărei condiţii pedoclimatice sunt asemănătoare cu cele ale zonei în care se înfiinţează crescătoria. Melcii pot fi importați și din alte țări, precum Franţa, Italia sau Spania, dar poate apărea problema adaptării la condiţiile pedoclimatice, motiv pentru care specialiștii recomandă totuși sursele interne. Variantele de specii apte pentru creşterea în România sunt Helix aspersa şi Helix pomatia sau melcul de livadă. A doua variantă este mai pretabilă la noi, ei regăsindu-se în fauna din România, ceilalţi fiind melci mediteraneeni și având probleme de adaptare în perioada de iarnă.

Pentru construcţia unei crescătorii de melci specialiștii recomandă ca neapărat necesare următoarele materiale: plasele speciale de împrejmuire, stâlpii de lemn, pe care se va monta plasa, şi o sursă permanentă de apă, de preferat un puţ forat.

Uneltele şi echipamentele necesare sunt: sculele normale de grădinărit, o motopompă pentru extragerea apei din puţul forat şi o instalaţie de irigat, aceasta din urmă existând în mai multe variante constructive la magazine specializate.

În urma relizării unei ferme pe suprafață de 3.000 mp se obțin aproximativ 5.000 de kilograme de melc pe an, însă abia în al patrulea an de exploatare. În primul an se obțin aproximativ 3.500 de kilograme, în al doilea 4.000, iar în al treilea 4.500 de kilograme. Studiile de specialitate arată că pe un metru pătrat de teren pot fi obținute aproximativ 1,6 kg de melci, prețul estimativ pe kilogram fiind de 15 lei.

Melcii în general nu au boli. Au, în schimb, dăunători sau prădători naturali. În natură din 100 de melci „scapă” un singur individ. În fermă din 100 de produşi te poţi considera rentabil dacă duci la maturitate 20 de capete. Pe toată perioada iernii, melcii hibernează.

Producția de melci merge aproape în totalitate la export pentru că în România nu este încă o piață dezvoltată pentru asemenea produse. Totuși, cei care se ocupă cu creșterea melcilor trebuie să știe că în România funcționează câteva fabrici care procesează carnea de melc, în Brașov, Bihor, Alba, Hunedoara și Covasna.