Iarna, întreţinerea încălţămintei are o importanţă deosebită pentru confortul picioarelor şi evitarea îmbolnăvirilor din cauza umezelii. Site-ul ”Academia bărbaţilor” are un set special de recomandări şi reţete pentru îngrijirea încălţărilor de iarnă.
Astfel, cizmele de iarnă îmblănite trebuie lustruite periodic. Încălţămintea de iarnă se păstrează în locuri ferite de soare sau umezeală, cu şan sau o formă de carton sau înăuntru. Talpa pantofului sau a ghetei de piele se unge cu ulei sau cu preparate special destinate pentru tălpi, pentru a o întări. Această procedură este recomandată îndeosebi după plimbările pe zăpadă sau ploaie. Încălţămintea de piele naturală umedă trebuie pusă la uscat cu talpa în sus pentru a fi expusă aerului. Impermeabilizarea tălpilor din piele, în special cele de iarnă (bocanci, cizme), se poate realiza astfel: se topesc pe un foc mic 10 părţi de ceară de albine şi 6 părţi de răşină, iar în topitură se înglobează 50 de părţi de ulei de in fiert şi 50 de părţi de grăsime de oaie. Cu pasta obţinută se unge talpa, având grijă să fie unse şi cusăturile; se topesc 25 g de ceară de albine, 25 g răşină uscată şi 10 g de seu de vită, oaie sau de capră. În acest amestec se adaugă 200 ml de ulei de in şi 10 ml de esenţă de terebentină. Se dă de 2-3 ori. Pentru recăpătarea prospeţimii încălţămintea de piele naturală se unge şi se freacă şi se unge cu soluţie de terebentină în care s-au introdus câteva picături de lapte. Apoi se lustruieşte bine cu o perie sau cu o bucăţică de catifea. Încălţămintea din piele naturală umedă îşi păstrează elasticitatea şi după uscare, dacă va fi bine unsă cu ulei de ricin.
Încălţămintea de piele cu dungi sau pete lăsate de zăpada se curăţă cu suc de ceapă. Se tăie o ceapă în două şi se freacă cu partea dinăuntru locurile respective.
După ce s-a terminat iarna, încălţămintea trebuie curăţată şi uscată, trebuie unsă săptămânal pe feţe şi pe tălpi cu un amestec format din: 50% ceară de parchet şi 50% seu; 25 g de seu de oaie sau capră, 5 g de ceară de albine şi 5 g de colofoniu (sacâz), topite toate la un loc, adăugându-se şi 30 ml de ulei de in fiert. (C. Ciocan)