Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Sfintele Paşti în pensiunile rurale
Pensiunile rurale au atras în minivacanţa de Paşti cei mai mulţi turişti, aproximativ 65 de mii, care au preferat atmosfera încărcată de pioşenie şi rugăciune şi tradiţiile locale specifice, precum şi de tradiţiile locale specifice sărbătorii. Cele mai solicitate destinaţii au fost zonele Bran-Moeciu, Bucovina, Vrancea, Sibiu (Mărginimea Sibiului) şi Maramureş, potrivit datelor centralizate de Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).
Peste 105.000 de turişti şi-au petrecut Paştele în România, cheltuind 31,2 milioane de lei pe servicii turistice (cazare şi masă) la diferite oferte, de la pachetele turistice oferite de pensiunile din zona rurală până la city-break-uri, ideale pentru minivacanţa de Paşte.
Cele mai căutate au fost pensiunile, care au primit în acest an aproximativ 65.000 de turişti, potrivit datelor prelucrate de Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), cele mai solicitate destinaţii fiind zonele Bran-Moeciu, Bucovina, Vrancea, Sibiu (Mărginimea Sibiului), Maramureş şi Buzău. „Au fost puse la dispoziţie 75.000 de locuri în cadrul structurilor de cazare din zonele rurale, din care s-au vândut 65.000 de locuri. Pe lângă produsele tradiţionale, ofertele au inclus plimbări cu căruţa sau ateliere interactive de încondeiat ouă. Turiştii ajunşi la pensiuni au cheltuit 19,5 milioane de lei doar pe cazare şi masă“, au precizat reprezentanţii FPTR, într-un comunicat citat de Agerpres.
În staţiunile montane, cele mai solicitate au fost structurile de cazare de pe Valea Prahovei, cei peste 22.000 de turişti cheltuind aici 6,6 milioane de lei. Gradul de ocupare a ajuns până la 86% în zona rurală şi a coborât treptat, în funcţie de preferinţele turiştilor, până la 73% în zona montană, 64% în structurile balneare, 50% în Delta Dunării şi 10% pe litoral.
Au fost şi români care şi-au petrecute vacanţa de Paşti în străinătate, aproximativ 5.000 de turişti, cele mai solicitate destinaţii externe fiind cele din Bulgaria şi Grecia, însă au fost şi români care au preferat Ierusalimul sau Roma.
Minivacanţa de Paşti în staţiunile balneare
Numărul turiştilor veniţi să petreacă sărbătorile de Paşti în staţiunile balneare pentru spa şi wellness a crescut cu până la 10% în acest an comparativ cu anul trecut, a declarat, pentru Agerpres, Nicu Rădulescu, preşedintele Organizaţiei Patronale a Turismului Balnear din România (OPTBR). „În această perioadă, hotelurile de 3 şi 4 stele care au investit în facilităţi de spa şi wellness au înregistrat o creştere a numărului de turişti cu până la 10%. Pachetele de două şi trei zile au rămas aproximativ la acelaşi preţ ca în 2014, majoritatea hotelierilor oferind mai multe servicii incluse în aceste pachete. Turiştii străini nu au ocolit staţiunile balneare şi am avut şi o uşoară creştere a vizitatorilor din alte ţări atraşi tocmai de aceste pachete de spa şi wellness“, a precizat Nicu Rădulescu.
OPTBR a anunţat că pachetele turistice din cadrul programelor „O săptămână de refacere în staţiunile balneare“, „Decada balneară“, „Hai la băi!“ şi „Wellness balnear“ sunt valabile până la finalul lunii iunie 2015 la tarifele şi condiţiile din campania de iarnă 2015 şi din cea de toamnă 2014.
Din vară, vacanţele vor fi cu 10% mai ieftine
Turiştii români şi străini care îşi vor petrece vacanţele în România începând cu această vară vor cheltui cu 10% mai puţin pe cazare şi mese, ca urmare a reducerii taxei pe valoare adăugată (TVA) la 9% la alimente de la 1 iunie. Măsura vine în completarea scăderii TVA la 9% aplicată încă de la începutul acestui an pentru toate tipurile de pachete turistice. Potrivit Mirelei Matichescu, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT), din luna iunie toate restaurantele din staţiuni vor ieftini meniurile, “lucru care se va resimţi în bugetul turiştilor, unde mâncarea ocupă cel mai important loc, alături de cazare“. (Oana Nistor)