Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Sfinţii Martiri Brâncoveni, ocrotitorii „Taberei din pridvorul satului“- Bodeşti
Sfinţii Martiri Brâncoveni, prăznuiţi pe data de 16 august, au fost în acest an ocrotitorii „Taberei din pridvorul satului“ - Bodeşti. Organizatorii şi participanţii acestei manifestări, dar şi enoriaşi din parohia Bodeşti au desfăşurat, cu icoana Sfinţilor Brâncoveni, o procesiune de la biserica satului până la mănăstirea cea mai apropiată, ce îl are ocrotitor pe Sfântul Vasile cel Mare. Cei aproximativ 130 de copii care participă zilnic la activităţile desfăşurate în acest pridvor de sat au cântat troparul sfinţilor, dar şi alte cântări religioase, pe tot parcursul procesiunii. La mănăstire a avut loc o rugăciune comună, alături de cei 2 preoţi din sat, părintele paroh Ioan Burlea şi părintele Adrian Jipa, şi de 2 preoţi din satele vecine.
Alegerea Sfinţilor Brâncoveni drept ocrotitori ai „Taberei din pridvorul satului“ - Bodeşti a dus la posibilitatea ca toţi copiii să aibă acces la informaţii diverse cu privire la viaţa acestora, pentru o mai bună înţelegere a Ortodoxiei şi a importanţei pe care cu toţii trebuie să o acorde nelepădării credinţei. Copiii Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu au ales să moară decât să se lepede, iar exemplul fiului cel mai mic, Matei, care a avut un moment de ezitare, după care a urmat îndemnul tatălui de a iubi mucenicia pentru a se mântui, le-a fost explicat copiilor tocmai pentru a avea un model apropiat vârstei lor, un exemplu pe care să îl urmeze.
Copiii participanţi au întocmit o scrisoare către Dumnezeu
Atelierele taberei au fost în număr de cinci şi s-au bucurat de primirea entuziastă a participanţilor, care şi-au dat silinţa să fie în comuniune cu ceilalţi, indiferent de activitatea propriu-zisă. Atelierul de tir cu arcul a fost şi de această dată la înălţime, fiind considerat în unanimitate cel mai distractiv şi interesant. Activităţile desfăşurate la atelierul de origami i-a bucurat mai ales pe cei mici, care au plecat acasă cu flori confecţionate din hârtie, dar şi cu alte obiecte lucrate de ei pe parcursul celor 3 ateliere. Muzica a fost atelierul la care copilaşii au învăţat cântece de drumeţie, dar şi cântări religioase pe care le-au înălţat în timpul procesiunii şi, mai apoi, în timpul Liturghiei de vineri, 15 august, când cu toţii s-au împărtăşit în biserica satului lor. Atelierul de cruciuliţe a fost, de asemenea, iubit de copiii care au avut posibilitate să îşi împletească singuri câte o cruciuliţă pe care să o poarte la gât de acum încolo. Activitatea care s-a desfăşurat în două dintre zilele „Taberei din pridvor“ a fost atelierul de comunicare, unde copiii au întocmit o scrisoare către Dumnezeu, pentru a putea înţelege mai bine faptul că rugăciunea nu este un monolog, ci un dialog deschis. Au învăţat că ei pot vorbi cu Dumnezeu de fiecare dată când aceştia vor şi că Hristos îi va primi întotdeauna cu nesfârşita Sa iubire. De asemenea, la acest atelier s-a discutat şi despre importanţa care trebuie acordată iertării, moment în care mai mulţi copii participanţi, certaţi de zile sau chiar ani de zile, şi-au cerut iertare şi s-au îmbrăţişat cu bucuria inocentă pe care o pierduseră fără să conştientizeze acest lucru cu adevărat.
„Sfinţii Brâncoveni ne-au unit şi au făcut ca «Tabăra din pridvorul satului» - Bodeşti să fie una foarte reuşită, motiv pentru care Îi mulţumim lui Dumnezeu şi acestor martiri pentru toată binecuvântarea pe care săptămâna aceasta au revărsat-o asupra noastră. Cei peste 130 de copii cu vârste cuprinde între 5 şi 18 ani au participat la atelierele coordonate de voluntarii Sectorului de tabere din cadrul Mitropoliei - drumeţie, procesiune, vizionare de film, foc de tabără, precum şi la alte la activităţi, cum ar fi cele sportive, dar cel mai important, ne-am unit cu toţii în rugăciune în fiecare dimineaţă şi seară. Copiii s-au spovedit şi s-au împărtăşit de slăvitul praznic împărătesc închinat Adormirii Maicii Domnului şi ne bucurăm cel mai mult pentru aceasta, pentru unirea fiecăruia dintre ei cu Hristos, Mântuitorul tuturor, Cel Care le-a spus ucenicilor Săi cuvintele «Lăsaţi copiii să vină la Mine»“, a declarat Marian Dumitru Rugină, directorul taberei.