Ordonanța adoptată de Guvern la 30 decembrie 2024 include și măsuri care privesc agricultura și industria agroalimentară. Printre acestea se numără: eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din cele
Simpozion privind conservarea folclorului (România - Serbia)
În oraşul sârbesc Kladova a avut loc, vineri, un simpozion a cărui temă s-a referit la conservarea folclorului românesc în zona transfrontalieră România - Serbia. Coordonatorul acţiunii, prof. Titu Dinuţ, din comuna mehedinţeană Şişeşti, a declarat pentru Agerpres că este pentru prima oară în ultimii 180 de ani când pe malul drept al Dunării se organizează o întâlnire a factorilor de decizie din sistemul de tezaurizare a patrimoniului cultural românesc, căruia, din cele mai vechi timpuri, minoritatea românească din Serbia de nord-est îi datorează supravieţuirea identitară. „S-au prezentat comunicări interesante, bazate pe cercetări ştiinţifice îndelungate, care au evidenţiat similitudinile descoperite în folclorul românesc din Oltenia şi Timoc, modalităţile de perpetuare a cântecelor vechi, autentice şi de protejare a acestuia împotriva poluării, a influenţelor străine şi a manelizării, ultimele, adevărate pericole pentru fiinţa românească”, a precizat Dinuţ.
În acest context, preşedintele Asociaţiei Culturale „Ariadnae Filum” din Bor, Zaviza Jurj, a afirmat că, în Timoc, bătrânii încă mai deţin cântece şi balade valoroase, care vorbesc despre trecutul neamului românesc, despre obiceiurile şi tradiţiile lor culturale. La manifestare au participat profesori, etnologi, rapsozi şi culegători de folclor românesc din regiunile istorice Timoc şi sudul Dunării şi din judeţul Mehedinţi.