Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Sindicaliștii din învățământ cer Guvernului o „soluție credibilă”
Greva generală din învăţământ va continua până când Guvernul va veni cu o soluţie credibilă care să ofere perspective clare, au transmis liderii sindicatelor după discuțiile de duminică avute cu autoritățile. Premierul și-a exprimat, în continuare, deschiderea pentru dialog. Ieri, în județul Iași peste 90 la sută din personalul didactic și nedidactic au oprit activitatea, iar în județul Arad, toate şcolile şi grădiniţele erau în grevă, situații similare fiind înregistrate și în alte județe din țară.
Sindicaliştii recomandă părinţilor să ţină copiii acasă în timpul grevei, dar dau asigurări că „nu se va pune lacătul pe şcoli”. „Profesorii negrevişti vor avea grijă de copii dacă aceştia vin la şcoală”, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu.
La întâlnirea de duminică cu liderii sindicatelor, reprezentanţii Guvernului au propus, printre altele, stimulente financiare pentru debutanţi şi cadrele didactice titulare din zone defavorizate și finalizarea până la 15 iulie a noii legi a salarizării, care va elimina inechitățile pe care le invocă profesorii, potrivit unui comunicat al Executivului.
Propunerile Guvernului vor ajunge la membrii de sindicat, care „se vor pronunţa foarte rapid”, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, la finalul negocierilor de la Palatul Victoria. Nistor a subliniat că vor continua discuțiile cu autorităţile, însă acestea trebuie să vină cu „oferte foarte tranşante şi clare ca termen şi ca sume”.
În opinia sa, declanşarea acum a grevei generale nu reprezintă un şantaj, pentru că protestele au început în decembrie.
„Ştiau despre această acţiune de protest din luna decembrie. Ştiau că suntem hotărâţi să intrăm în acţiune. Ce au aşteptat până acum? (…) Responsabilitatea le revine guvernanților în totalitate. Iar pe de altă parte, politica aceasta de a dezbina, de a ridica părinţii şi elevii împotriva cadrelor didactice este o politică ce nu poate fi acceptată sub nici o formă”, a subliniat Nistor, potrivit Agerpres.
Acesta a menţionat că greva generală va dura până când cei care au semnat pentru declanşarea ei tot în scris vor renunţa la această formă de protest.
„Greva nu este a noastră, este a oamenilor. Ei au semnat pentru grevă, ei decid dacă fac sau nu grevă mai departe. Noi avem şedinţe cu liderii, comunicăm mâine (luni, 22 mai, n.r.) oamenilor, oamenii ne dau feedback-ul, ei ne spun: nu acceptăm, mergem mai departe”, a precizat și preşedintele FSLI.
În ceea ce priveşte încheierea anului şcolar, sindicaliştii au transmis că Guvernul este cel care trebuie să răspundă la această întrebare şi că „rămâne de văzut” dacă se vor încheia situaţiile elevilor. Ei au mai atras atenția că nu numai componenta salarială contează, ci şi pachetul legislativ, pentru că sunt propuneri înaintate de sindicate care încă nu au fost luate în calcul. (C. Z.)