Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Sindicate: Majorarea cu 8% a salariului minim este insuficientă
Sindicatele au reacționat la declarația premierului Florin Cîţu, făcută la finalul săptămânii trecute, că ia în considerare majorarea salariului minim brut cu 8% de la 1 noiembrie sau de la 1 decembrie 2021, criticând faptul „că nu s-au făcut calculele adecvate” și arătând că lipsește „un mecanism transparent, predictibil, echilibrat, pentru stabilirea salariului minim”.
Astfel, potrivit preşedintelui Confederaţiei Naţionale Sindicale Cartel ALFA, Bogdan Hossu, propunerea de majorare cu 8% ar duce la o creştere reală de doar 1% a salariului minim, deoarece inflaţia la finalul anului curent va fi probabil de peste 7%.
„Nu s-au făcut calculele adecvate. (…) 8% este o majorare complet insuficientă, de abia acoperă inflaţia şi nu are o creştere decât de cel mult până în 1% şi, după cum a subliniat şi Consiliul Fiscal, lipsa unei politici adecvate a salariului minim va conduce la continuarea migraţiei, cu toate consecinţele negative pe piaţa muncii”, a afirmat Hossu, pentru Agerpres. El a susținut că, luând în considerare estimările BNR privind inflaţia, ar fi adecvată o majorare cu 14% a salariului minim.
La rândul său, preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, este de părere că 8% în plus la minimul brut ar avea un impact nesemnificativ asupra venitului net al unui angajat plătit cu salariul minim, comparativ cu scumpirile la energie.
„De 5 luni Comisia Europeană cere României să pună la punct un mecanism transparent, predictibil, echilibrat, pentru stabilirea salariului minim. (...) Această variantă de creştere de 8% este neserioasă, pentru că nu are nici un fundament”, a declarat Costin, potrivit Agerpres. (C. Z.)