Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Sindicatele cer un salariu minim de 3.000-3.200 de lei brut
Mai multe federații sindicale aduc în spațiul public, tot mai insistent, ideea creșterii salariului minim pe economie. Reprezentanții Blocului Naţional Sindical (BNS) au cerut coaliţiei de guvernare să ia urgent o decizie privind creşterea salariului minim pe economie, de la 2.550 de lei brut la 3.000 de lei brut, în condiţiile în care aproximativ 1,2 milioane de români trăiesc cu indemnizația minimă, iar scumpirile și inflația au dus la erodarea puterii de cumpărare. Potrivit BNS, România are al treilea cel mai mic salariu minim din UE, după Letonia şi Bulgaria.
O altă organizație, CNS Meridian, susține creşterea salariului minim brut la 3.200 de lei de la 1 ianuarie 2023 şi stabilirea unui mecanism de indexare cu rata inflaţiei. Potrivit lui Dumitru Fornea, secretar general al confederaţiei, sindicaliștii vor ieşi în stradă dacă nu le vor fi rezolvate problemele.
La rândul său, Confederaţia Sindicală Cartel Alfa agreează ideea transferării unei părți din taxele sociale plătite acum de către angajaţi, ceea ce ar duce la creşterea salariilor nete.
„Ideal ar fi fost ca majorarea salariului să fie realizată prin transfer de taxe, adică îngheţarea valorii brute şi transferarea unei cote de taxe sociale de la angajat la angajator, ceea ce nu ar afecta profund angajatorii, dar, din punctul de vedere al lucrătorilor, pe toată verticala sistemului de salarizare, ar duce la o creştere substanţială a valorii nete”, consideră Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa.
În replică la aceste propuneri, premierul Nicolae Ciucă a declarat că se doreşte o creştere a salariului minim, însă majorarea va depinde de cifrele care se vor regăsi în proiectul de buget. (C.Z.)