Inflaţia ridicată i-a determinat pe români să prioritizeze cheltuielile avantajând acoperirea nevoilor de bază, iar 46% declară că achiziţiile lor actuale sunt cele strict necesare. În ultima lună, românii
Sindicatele critică proiectul noului Cod administrativ
Patru federaţii sindicale şi un sindicat al funcţionarilor au adresat o scrisoare deschisă autorităţilor prin care „se opun ferm” unui proiect de modificare a Codului administrativ care prevede testarea anuală în scris a cunoștințelor privind actele normative la zi a angajaților din administrația publică. Sindicatele apreciază că atât prin metodologiile de evaluare la care se lucrează, cât şi prin iniţiativa legislativă depusă la Senat se va ajunge la testarea loialităţii politice şi nu a performanţelor profesionale.
Mai mulți parlamentari au propus în februarie, printr-o inițiativă legislativă depusă la Parlament, de modificare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, ca evaluarea anuală a performanțelor profesionale ale funcționarilor publici să cuprindă, pe lângă determinarea îndeplinirii obiectivelor individuale și a criteriilor de performanță, și testarea, în scris, a cunoștințelor teoretice actualizate privind actele normative care le reglementează activitățile. Funcționarul public va primi întrebări la care va răspunde în scris, iar răspunsurile vor fi evaluate cu note de la 1 la 5. Obținerea unei note finale mai mici de 3 va atrage acordarea calificativului nesatisfăcător. Prevederile se aplică înalților funcționari publici, funcționarilor publici de execuție și conducere, precum și funcționarilor publici debutanți.
Inițiativa a stârnit nemulțumirea Blocului Naţional Sindical (BNS), CNS Cartel ALFA, Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), Federaţiei Publisind şi Sindicatului Funcţionarilor Publici Parlamentari din Camera Deputaţilor. Liderii acestor organizații au adresat o scrisoare deschisă autorităților în care amintesc de capacitatea slabă a comisiilor de concurs de a evalua alte tipuri de abilităţi, în afară de simpla memorare a textelor de lege, şi de a evalua competenţele generale în timpul interviului.
„Există numeroase semne de întrebare în raport cu intenţia iniţiatorilor proiectului legislativ, având în vedere: subiectivismul politic al evaluatorilor devine inevitabil într-un sistem în care funcţionarii publici sunt numiţi majoritar politic, nu prin concurs; într-o astfel de situaţie, evaluarea performanţei nu mai este bazată strict pe criterii obiective, de performanţă şi eficienţă, ci este influenţată de loialitatea faţă de partid, relaţiile personale, de rudenie sau interesele de grup”, se arată în scrisoare. În viziunea federaţiilor, proiectul „creează o falie catastrofală în administraţia publică, instituind un sistem de evaluare discreţionar”, care „nu măsoară competenţa şi profesionalismul, ci doar gradul de conformare faţă de puterea politică”.
Sindicatele semnatare susţin ferm necesitatea depolitizării totale a administraţiei publice. „Singurele funcţii justificate politic sunt cele de demnitate publică, alese prin vot”, arată documentul. (C. Z.)