În ultimele zile ale anului trecut, fosta familie regală a Greciei a primit cetăţenia elenă şi a jurat loialitate republicii, într-o mişcare istorică la 50 de ani după ce ţara a abolit monarhia (1974),
„Singura soluţie este dialogul“
Banca Naţională a României (BNR) speră ca dialogul să fie dominant în viaţa politică, a declarat, luni, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Centrale, într-o conferinţă de presă pentru prezentarea Raportului trimestrial asupra inflaţiei.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat luni că pe pieţele financiare singura soluţie este dialogul, care ar trebui să domine discursul politic, iar cine nu îl stăpâneşte să plece, fără a avea pretenţia să-i scoată pe ceilalţi din casă. "Folosesc cuvintele unui foarte bun prieten al României, personalitate în lumea finanţelor, care mi-a spus chiar aşa: "Măi, voi chiar nu aveţi ce să faceţi?" (...) Aşa judecă lumea, şi nu trebuie uitat că lumea aceasta este formată din pieţe de unde România ia sume importante ca să-şi finanţeze deficitul bugetar şi, ca să merg mai departe, pentru a plăti salarii, pensii. Deci aici nu e vorba de o joacă a BNR şi de o interferenţă. Aici este vorba de a transmite semnale foarte clare că această ţară trebuie să meargă înainte, instituţiile trebuie să-şi facă datoria. (...) Fiecare trebuie să-şi facă datoria, iar în materie de finanţe internaţionale, atenţie, şi în finanţe interne, mai mult decât în oricare altă parte, spun eu că gura bate fundul, şi îl bate rău de tot. Şi nu avem nevoie de aşa ceva. Este un mesaj pe care îl repetăm", a spus Isărescu. El a arătat că BNR îşi face datoria, caută să obţină profit şi să achite la buget 80% din această sumă, care-l ajută pe ministrul de finanţe Florin Georgescu să-şi îndeplinească obiectivele. "Nu pot să spun mai mult pentru că suntem neutri politic, dar trebuie să spunem societăţii româneşti realitatea. Şi realitatea este aceasta: depindem de pieţele internaţionale şi ele te penalizează dramatic. Deocamdată se vede pe curs. Se va vedea şi pe costurile de finanţare, inevitabil. Şi e greu să discerni cât vine din plan internaţional, din locaţie geografică, din imagine şi cât vine din ce se întâmplă pe plan intern", a spus guvernatorul BNR. Leul s-a apreciat luni Leul s-a apreciat luni faţă de euro, Banca Naţională a României (BNR) anunţând un curs de referinţă de 4,5740 lei pentru moneda europeană, în scădere cu 7,41 bani (1,62%) comparativ cu vineri, când euro a fost cotat la 4,6481 lei. Moneda naţională s-a apreciat şi faţă de dolarul american, BNR stabilind un curs de 3,6997 lei, mai mic cu 9,75 bani (2,63%), comparativ cu valoarea de 3,7972, consemnată vineri. Gramul de aur a fost cotat luni la 191,0915 lei, mai puţin cu 3,7080 lei (1,90%), comparativ cu valoarea de 194,7995 lei, stabilită în şedinţa anterioară.