Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Sistemele de etichetare ar putea fi revizuite

Sistemele de etichetare ar putea fi revizuite

Data: 15 Octombrie 2008

▲ Parlamentul European şi Consiliul dezbat o nouă formulă legislativă care să decidă care este cel mai bun sistem de informare alimentară a consumatorilor: sistemul „traffic light“ sau sistemul GDA ▲ În acest context, European Food Information Council (EUFIC) a dat publicităţii rezultatele unui studiu privind informarea nutriţională a consumatorului ▲ Potrivit cercetării, deşi consumatorii cunosc sistemele de etichetare, aceştia nu petrec prea mult timp pentru citirea etichetelor ▲

În Marea Britanie, Food Standards Agency (FSA) susţine sistemul „traffic light“, bazat pe un model al nutrienţilor care foloseşte culorile roşu, portocaliu şi verde pentru a semnala dintr-o privire alimentele cu niveluri ridicate sau scăzute de nutrienţi nedoriţi, precum sarea şi grăsimile saturate, însă tot în regatul Unit, Confederation of Food and Drink Industries of the EU (CIAA) a dezvoltat un alt sistem de informare, numit GDA. Acesta din urmă precizează cantităţile specifice de grăsime, sare şi zahăr dintr-un produs, precum şi un procentaj al consumului zilnic recomandat. Majoritatea consumatorilor din UK cunosc cele două sisteme de etichetare - GDA (guidance daily amounts) şi „traffic light“ (tip semafor), însă doar unu din patru britanici caută în prezent informaţii nutriţionale, conform noii cercetări efectuate de European Food Information Council (EUFIC), scrie portalul Agroazi, citând site-ul www.bakeryandsnacks.com. Asta a reieşit dintr-o cercetare condusă de EUFIC, care a implicat 2019 cumpărători din trei supermarketuri britanice, fiecare dintre ele folosind un sistem diferit de etichetare. Cercetarea face parte dintr-un studiu privind modul cum sunt folosite diferite scheme în situaţii de cumpărături reale în 6 ţări din UE: Marea Britanie, Franţa, Germania, Suedia, Polonia şi Ungaria.

Specialiştii au raportat că ambele etichetări, GDA şi „tip semafor“, au un nivel ridicat de cunoaştere printre consumatori, 79% dintre cei investigaţi afirmând că au auzit de ambele scheme. 90% din respondenţi au spus că au văzut înainte sistemul GDA, însă 73% dintre cei intervievaţi au crezut în mod greşit că roşu indică evitarea produsului, decât că acesta este bun de consum ocazional sau ca un tratament. În ceea ce priveşte schema-hibrid, mai puţin de 15% dintre consumatori au afirmat că elementele care interpretează „ridicat, mediu şi scăzut“ şi codificarea culorii au ajutat în indicarea gradului de securitate a produsului.

Timpul alocat de consumatori pentru citirea etichetelor variază în funcţie de categoriile de produs, timpul mediu necesar pentru luarea unei decizii de cumpărare a fost de 25 de secunde, consumatorii petrecând mai mult timp în alegerea unui produs de tip „ready meals“ şi cel mai puţin timp la alegerea unei băuturi carbogazoase. La începutul lunii noiembrie vor fi publicate şi rezultatele cercetărilor din Franţa, Germania, Polonia, Suedia şi Ungaria. Reprezentanţii EUFIC au susţinut că datele vor fi transmise Comisiei Europene pentru a „putea influenţa în dezbaterea asupra legislaţiei privind informarea alimentară“.