Compania Meta, care deține rețelele sociale Facebook, Instagram și WhatsApp, a anunţat recent eliminarea programului său de „verificare a faptelor” (fact-checking) şi diminuarea „cenzurii” cu privire la
Sistemul de urmărire a lemnului va fi funcțional din februarie
Sistemul SUMAL va deveni funcţional la sfârşitul lunii ianuarie, a declarat ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Tanczos Barna.
„Vine SUMAL-ul, un program informativ la care s-a lucrat foarte mult anul trecut, care este în ultima etapă de testare şi de dezvoltare. (…) Este în testare zi de zi - se testează de către ocoalele private, de agenţii economici - şi din 31 ianuarie sistemul este gata. Vor fi încărcate datele în sistem”, a susţinut ministrul la o emisiune televizată.
La finalul anului trecut, Tanczos Barna a declarat că sistemul SUMAL va deveni principala armă a României în lupta cu tăierile ilegale de pădure, acesta fiind unul dintre cele mai complexe şi eficiente astfel de sisteme din lume.
„Ce va face acest sistem? Urmăreşte exploatarea masei lemnoase din pădure până la primul depozit începând de la actul de punere în valoare, cantitatea de masă lemnoasă, societatea care este autorizată să facă exploatarea, cine face încărcarea, cine face depozitarea. Deci tot traseul. Asta este prima fază. După aceea, din primul depozit, (urmărește, n.r.) transportul cu mijloace de transport pe drum forestier sau drum judeţean naţional, european. Tot traseul este urmărit prin GPS“, a explicat, luni seara, Barna.
Potrivit acestuia, prin acest sistem pot fi anunţate mijloacele de transport văzute de persoanele fizice, de organele de anchetă și se pot face verificări în timp real.
Masa lemnoasă va fi declarată de „toţi operatorii care se duc în pădure să taie orice“, de toţi operatorii care fac transport.
„Tot ce este găsit în afara declarării se confiscă împreună cu mijlocul de transport“, a adăugat ministrul. (C. Z.)