Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Sistemul ONU a lansat o provocare lumii întregi - până în 2030 să înceteze epidemia HIV
Sistemul ONU a lansat o provocare lumii întregi, cerând aderarea la un concept care se numeşte 90-90-90 şi care urmăreşte să ducă la încetarea epidemiei HIV până în 2030, a anunţat, miercuri, Eduard Petrescu, coordonator pentru politici şi strategii la UNICEF România. "Numărul de noi cazuri a scăzut cu 38%, a scăzut şi numărul deceselor, dar şi al celor de TBC, ca urmare a tratamentelor eficient administrate bolnavilor. Prin urmare, epidemia poate fi învinsă, şi nu numai prin prevenire, ci şi prin tratament. Recent, sistemul ONU a lansat o provocare lumii întregi, cerând aderarea la un concept care se numeşte 90-90-90 şi care urmăreşte să facă să înceteze epidemia HIV până în 2030, ceea ce înseamnă ca numărul de infecţii să fie atât de mic, încât să nu mai fie o epidemie", a spus Eduard Petrescu la conferinţa dedicată Zilei mondiale de luptă împotriva HIV/SIDA, organizată de Mediafax, împreună cu Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş", UNICEF şi UNOPA.
"«90-90-90» se referă la faptul că 90% din cei care sunt infectaţi cu HIV trebuie să ştie că sunt infectaţi, ceea ce înseamnă programe serioase de detecţie, de prevenire, de intervenţie, înseamnă că 90% din cei care sunt detectaţi, diagnosticaţi trebuie să fie puşi pe tratament şi înseamnă ca 90% din cei puşi pe tratament să fie puşi pe un tratament de calitate şi bine monitorizat, astfel încât impactul virusului asupra organismului să fie redus la nivel nedetectabil. Din perspectiva aceasta, România a început de mult programul şi a înregistrat rezultate, dacă nu la nivelul 90-90-90, cel puţin la nivelul ultimelor două 90”, după cum a subliniat reprezentantul UNICEF România.
Potrivit Agerpres, numărul pacienţilor cu HIV/SIDA în România a ajuns la 12.732, dintre care 524 sunt cazuri noi care au fost depistate în acest an, a declarat miercuri, într-o conferinţă, managerul Institutului "Matei Balş", prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.
Potrivit acestuia, România are cel mai mare număr de supravieţuitori de lungă durată înregistraţi în grupa de vârstă 19-29 de ani, peste 50% din aceştia "aparţinând cohortei cazurilor înregistrate în perioada 1987-1990".
La nivel mondial, 35,3 milioane de persoane trăiesc cu HIV/SIDA, în timp ce aproximativ 7.000 de persoane sunt infectate zilnic.