Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Situaţie alarmantă în maternităţile italiene
Peste 1.400 dintre copiii născuţi în ultimul an în Italia au murit la naştere, iar ginecologii sunt doctorii cu cele mai multe procese penale din categoria medicilor, informează Societatea Italiană de Ginecologie şi Obstetrică.
Cifrele care indică moartea nou-născuţilor "par a fi un buletin de război", se arată într-un material publicat de cotidianul "Corriere della Sera", care citează statisticile furnizate de Societatea Italiană de Ginecologie şi Obstetrică (SIGO). "În ultimele 15 zile, şase copii au murit la naştere sau au rămas cu sechele, iar mamele lor se află în stare critică la Messina, Roma, Matera şi Padova. De la Nord şi până în Sudul Italiei, într-un an s-au născut morţi 1.468 de copii, iar în 70% dintre cazuri cauzele deceselor rămân un mister", subliniază jurnaliştii italieni. Specialiştii au emis diferite ipoteze pentru a-şi explica de ce, în ultimul an, naşterile au devenit un pericol atât de mare în Italia. Preşedintele Societăţii italiene de Ginecologie şi Obstretică, Giorgio Vittori, a tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte naşterile prin cezariană. "În condiţiile în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca naşterile prin cezariană să nu depăşească un procent de 15% din naşterile produse într-un an, în Peninsulă, 40% din femeile care nasc într-un an apelează la cezariană din mai multe motive, nu întotdeauna întemeiate", atrage atenţia preşedintele SIGO. Potrivit unui studiu al societăţii United Kingdom Confidential Enquiry, naşterea prin cezariană măreşte riscul morţii mamei de aproape trei ori mai mult decât naşterea naturală. "Atât ginecologii, cât şi viitorii părinţi nu mai sunt "antrenaţi" pentru o naştere normală, iar cel mai natural lucru din lume se poate transforma într-o tragedie atunci când se încearcă schimbarea cursului firescului dacă nu este nevoie", consideră Walter Ricciardi, expert la Observatorul asupra Sănătăţii Femeii din Roma.