Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Situație dificilă în industria cărnii
Pierderile estimate pentru anul 2020 în industria cărnii din cauza pandemiei de COVID-19 ar putea depăşi mai multe milioane de euro, în condiţiile creşterii costurilor pe angajat cu circa 25-30% și pe fondul scăderii vânzărilor cu 15-20%, susţine Dana Tănase, directorul executiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC).
Tănase a precizat că după Paști a avut loc prăbuşirea cererii la carnea de pui, atât pentru cea proaspătă, cât şi pentru cea congelată, motivul principal fiind „avalanşa de carne de pui din Polonia la preţuri inexplicabil de mici“.
„Din păcate, după sărbătorile pascale, avem prăbuşiri ale cererii. Noi credem că două ar fi explicaţiile pentru această scădere, şi anume: avalanşa de carne de pui din Polonia la preţuri inexplicabil de mici şi veniturile. (…) De asemenea, procesatorii înregistrează scăderi cu aproximativ 20% până în prezent, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, la comercializarea cârnaţilor pentru grătar şi a micilor congelaţi, scădere ce are drept cauză lipsa interacţiunilor sociale. În această perioadă au mai fost semnalate scăderi drastice la pieptul de pasăre şi ready meal, în condiţiile în care activitatea HORECA este zero atât la noi, cât şi în Europa. Şi vânzarea de produse din carne la vitrina asistată a scăzut cu 30% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019“, a menționat directorul executiv al ARC, pentru Agerpres.
Reprezentanta patronatelor din industria cărnii estimează că acest trend descendent se va menţine încă cel puţin 3 luni.
Încă de la debutul crizei sanitare, reprezentanţii acestui sector au solicitat măsuri de sprijin din partea autorităţilor, însă până în prezent apelurile ARC au rămas fără răspuns.
(Cristina Zamfirescu)