Iritată că Occidentul a permis Kievului să-i lovească teritoriul cu rachete cu rază lungă de acţiune, Rusia a testat o rachetă balistică cu rază medie având Ucraina drept țintă. Atacul creşte „amploarea
Situație dificilă în sistemul de sănătate
Protestul angajaților de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), care au întrerupt până ieri plățile către spitale, farmacii și furnizori, precum și faptul că bugetul Casei din acest an a fost depășit fără a se face rectificare bugetară, ci doar alocări lunare pentru sănătate, pune sub semnul întrebării buna funcționare a sistemului medical. Situaţia este „destul de serioasă” şi lucrurile trebuie tratate „cu mare responsabilitate”, a afirmat preşedintele CNAS, Andrei Baciu.
Pentru luna noiembrie, de exemplu, sistemul de sănătate avea nevoie de 4,2 miliarde de lei, însă a primit doar 1,7 miliarde din Fondul de rezervă al Guvernului. Aceşti bani vor fi alocaţi, în primul rând, pentru salariile angajaţilor, restul urmând să fie distribuiţi în procente egale pentru domeniile de asistenţă medicală, potrivit oficialului.
„La şedinţa de Guvern de săptămâna trecută au fost alocați 1,7 miliarde de lei din Fondul de rezervă pentru bugetul Casei Naţionale. Solicitarea noastră a fost de 4,2 miliarde, iar, (...) în absenţa unei rectificări, aceasta este soluţia prin care se alocă fonduri, motiv pentru care aceasta a fost suma alocată în acest moment”, a explicat președintele CNAS. El a adăugat că s-a făcut o analiză la nivelul tuturor celor 372 de spitale publice, pe care o va transmite Ministerului Sănătăţii.
„Împreună cu Ministerul Sănătăţii vom avea o discuţie cu privire la partea de spitale. Pentru că, din această analiză pe care o avem, există multiple cauze care duc la lipsa resurselor necesare, multiple cauze pentru care este necesară identificarea soluţiilor care nu ţin numai de CNAS sau de Ministerul Sănătăţii, ci de mai multe instituţii”, a mai spus Baciu, potrivit Agerpres. (C. Z.)