Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Slăbirea monedei euro, încă o lovitură pentru europeni
Euro a ajuns la paritate cu dolarul american, pentru prima dată în ultimii 20 de ani. Moneda europeană este tot mai slabă din cauza diferitelor crize care s-au suprapus în ultimii doi ani și care au afectat economia blocului comunitar. Un euro devalorizat face ca bunurile importate, inclusiv gazul sau carburanții, să devină mai scumpe, alimentând şi mai mult inflaţia.
Marți, 12 iulie, în jurul orei 11:50 GMT, 1 euro se tranzacţiona pentru 1 dolar, un nivel scăzut la care moneda europeană nu a mai fost din decembrie 2002, în condiţiile în care moneda americană, privită ca monedă „de refugiu” de către investitori, continuă să se aprecieze (+14% de la începutul anului).
Iată care sunt consecinţele concrete ale declinului valorii monedei unice europene, conform unei analize realizate de AFP.
Crește inflația şi scade puterea de cumpărare. Aproape jumătate din bunurile importate în zona euro, precum petrolul și gazele, sunt facturate în dolari, comparativ cu mai puţin de 40% în euro, arată Eurostat. Asta înseamnă că este nevoie de mai mulţi euro pentru plata unei cantităţi echivalente de bunuri în dolari.
„Bunurile importate devin mai puţin competitive, concurează între ele şi devin mai scumpe, ceea ce alimentează inflaţia şi erodează puterea de cumpărare a gospodăriilor”, susţine Isabelle Mejean, profesoară la Sciences Po.
Efectele deprecierii euro asupra companiilor variază în funcţie de cât de dependentă este compania de comerţul exterior şi de energie.
Cele care exportă în afara zonei euro sunt avantajate deoarece preţurile lor devin mai competitive atunci când sunt convertite în dolari. „În schimb, companiile orientate spre importuri sunt dezavantajate”, spune Philippe Mutricy, director de cercetare la Banca BpiFrance. În cazul afacerilor mici, locale, dependente de materiile prime şi energie și care exportă puţin, un euro mai slab poate conduce la o veritabilă situație de criză.
În ceea ce privește consecințele unui euro slab asupra economiei, există un efect pozitiv resimțit de exportatorii de bunuri şi servicii europene în străinătate, însă acest avantaj poate fi anihilat de creşterea preţurilor la materiile prime, în special în ţările a căror economie este bazată pe exporturi, cum este Germania.
Deprecierea valorii monedei euro va pune presiune, de asemenea, pe Banca Centrală Europeană (BCE) care a luat până în prezent măsuri relativ limitate pentru a combate inflația, o lipsă de acțiune motivată parțial de creşterea economică modestă din spațiul comunitar. Instituţia se pregăteşte să majoreze dobânda de referință în luna iulie, pentru prima dată în ultimii 11 ani.
BCE nu ar fi reacţionat nici acum, însă „provocarea de a redobândi controlul asupra inflaţiei a devenit mare, deoarece preţurile importurilor au crescut din cauza evoluţiilor cursului de schimb”, este de părere economistul BNP Paribas, William De Vijlder, potrivit AFP. (C. Z.)