Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Soiuri hibride de porumb furajer pentru creșterea producției de lapte
Fermierii din judeţul Mureş au început, din această primăvară, să testeze şi să adopte soiuri hibride de seminţe pentru înfiinţarea culturilor de porumb siloz, astfel încât producţia de lapte să crească cu până la 3 litri pe cap de vacă.
„Cel mai important lucru în înfiinţarea unei culturi, inclusiv la siloz, este folosirea unei seminţe certificate, fiindcă sunt hibrizi consacraţi, adaptabili pentru zona noastră, verificaţi pe loturi demonstrative şi se pretează foarte bine la porumbul siloz. Astfel rezultă un siloz de calitate superioară, dar care dă şi cantitate. Silozul se poate obţine din orice porumb, dar e nevoie de o sămânţă consacrată, fiindcă astfel obţii producţii bune. Potenţialul hibrizilor e foarte mare, pe loturi demonstrative se poate ajunge la 90 de tone la hectar, eu am reuşit să scot peste 50 tone la hectar, în timp ce cu o sămânţă necertificată obţii jumătate din cantitate şi de o calitate slabă. Nu cred că mai folosesc fermierii sămânţă necertificată pentru siloz. Productivitatea de lapte e mai mare, fiindcă adaptabilitatea e foarte bună, iar silozul acesta creşte cu 2-3 litri de lapte pe cap. La o fermă cu 100 de vaci, face diferenţa“, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Taurine din Lunca, Ioan Dolha.
Potrivit fermierului, prin folosirea soiurilor hibride fermierii obţin producţii foarte bune atât la lapte, cât şi în privinţa cantităţii de furaje, susţinând că această creştere a cantităţii la lapte poate asigura acoperirea costurilor la toate inputurile. „Judeţul Mureş este lider naţional la producţia de lapte, iar folosirea hibrizilor creşte potenţialul zonei. Silozul e un furaj energetic şi se foloseşte inclusiv la vacile de carne, e cel mai ieftin şi mai bun furaj“, a precizat fermierul.