După 13 ani în anticamera Schengen, România şi Bulgaria au aderat deplin la 1 ianuarie la spaţiul de liberă circulaţie, scrie AFP. La miezul nopţii dintre ani au fost organizate ceremonii la diferite puncte de
Soiurile tradiţionale româneşti, tot mai căutate
Seminţele şi răsadurile de legume din soiurile tradiţionale româneşti sunt tot mai solicitate, cererea în acest an crescând cu peste 20%, potrivit conducerii Staţiunii de cercetări legumicole Buzău. Mai mult, în mai multe oraşe din ţară sunt organizate târguri „cu suflet”, unde seminţele de legume, fructe sau plante aromatice sunt distribuite gratuit pasionaţilor de legumicultură şi grădinărit. De la 1 martie se pot face comenzi gratuite şi online din Catalogul de Seminţe Ţărăneşti Eco Ruralis, în limita a cinci varietăţi de seminţe.
Anul acesta se va înregistra un record de produse tradiţionale româneşti în pieţe şi supermarket-uri, previzionează cercetătorul Costel Vânătoru, şeful Laboratorului Genetică, Ameliorare şi Conservarea Biodiversităţii al Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău. „Pe de o parte, este meritul specialiştilor din cadrul ministerului de resort care au decis să acorde un punctaj superior la acordarea de subvenţii în cazul cultivării de soiuri româneşti, pe de altă parte, este meritul consumatorilor care refuză produsele din import fără gustul şi aroma inconfundabile ale celor româneşti”, a spus Costel Vânătoru, citat de Agerpres.
De altfel, cererea de seminţe din soiurile tradiţionale româneşti a fost mai mare în acest an cu peste 20% faţă de anul trecut, astfel că vor fi plantate răsaduri cu circa 20-30% mai mult, „întrucât anul trecut nu am reuşit să onorăm toate solicitările”, a precizat şi directorul Staţiunii de cercetări legumicole Buzău, Constantin Vlad.
Printre soiurile solicitate pe scară largă în acest an se numără tomatele „Inimă de bou” şi „Andrada”, precum şi cele tip cherry „Flaviola”, recent omologate şi introduse în cultură.
Pasionaţii de legumicultură sau grădinărit au şi în acest an posibilitatea de a-şi achiziţiona gratuit seminţe româneşti prin intermediul unor târguri organizate în mai multe oraşe de membrii Asociaţiei „Seminţe cu suflet” sau de pe internet de la Asociaţia Eco Ruralis. Pentru anul 2019, comenzile de seminţe gratuite vor fi trimise începând cu data de 1 martie, când se va publica şi noul Catalog de Seminţe Ţărăneşti Eco Ruralis, precum şi formularul de comandă.
Se pot comanda maximum cinci varietăți de semințe, iar fiecare plic de semințe va conține între 10 și 40 de semințe, în funcție de specie. Comenzile se fac online, completând un formular publicat și pe website-ul asociației: www.ecoruralis.ro, după ce va fi consultat catalogul, prin telefon, dar şi direct la sediul asociaţiei din Cluj-Napoca. „Semințele sunt gratuite, iar costurile pentru trimiterile poștale în România și Republica Moldova sunt acoperite de Asociația Eco Ruralis. Primind semințe de la Asociația Eco Ruralis, veți deveni membru susținător al acesteia. Împreună cu semințele veți primi informații utile despre grădinărit și despre beneficiile de a fi membru Eco Ruralis. Dacă este posibil, asociația face apel la cei care comandă semințele să le distribuie mai departe către alți țărani sau grădinari, după ce pot fi obținute din producție”, după cum informează, pe propriul site, reprezentanţii Eco Ruralis.
O altă asociaţie care distribuie gratuit seminţe este Asociaţia „Seminţe cu suflet”, care organizează târguri în mai multe localităţi din ţară. O parte din seminţele care se vor găsi în aceste pieţe provin şi de la cercetătorul Costel Vânătoru. Târgurile sunt susţinute exclusiv voluntar, pe munca, cheltuiala şi eforturile gospodarilor voluntari care se oferă să dăruiască seminţe.
Următoarele târguri se vor desfăşura la Timişoara (16 februarie) - la Liceul Waldorf, Chişinău (23 februarie) - Kentford, Deva (23 februarie) - Liceul Pedagogic „Sabin Drăgoi”, Baia Mare (2 martie) - Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”, Craiova (9 martie) - Facultatea de Agronomie, Cluj (9 martie) - USAMV Cluj-Napoca, Braşov (16 martie) - Şcoala Generală nr. 30 şi Teiuş (23 martie) - Căminul Cultural din localitate. Toate acţiunile vor începe de la ora 10:00.