Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Solidaritatea salvează Europa de consecințele fenomenelor extreme
Ţările europene, în special cele din zona Mării Mediterane, au fost lovite de căldură extremă, incendii şi secetă prelungită. Inundaţiile, furtunile violente şi grindina de mari dimensiuni completează un tablou al fenomenelor meteorologice extreme care tind să devină o regulă pe timp de vară şi nu o excepţie, cum se întâmpla cu câteva zeci de ani în urmă.
Fenomene meteorologice extreme s-au înregistrat şi în alte state europene, inclusiv în România, dar şi în America de Nord, ceea ce l-a determinat pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, să afirme că „lumea nu se mai află în era încălzirii, ci a intrat în era fierberii”. Preşedintele american, Joe Biden, a mers mai departe şi a subliniat că schimbarea climatică reprezintă „o ameninţare existenţială”.
În acelaşi timp, oamenii de ştiinţă din Italia trag şi ei un semnal de alarmă cu privire la faptul că „valurile de căldură, inundaţiile, secetele prelungite şi incendiile sunt doar câteva dintre semnele intensificării efectelor schimbărilor climatice asupra teritoriilor noastre”, solicitând presei să vorbească mai puţin de „vreme rea” şi mai mult de „schimbările climatice” şi să explice pe larg ce înseamnă şi cum pot fi combătute.
Şi ministrul pentru protecţie civilă, Nello Musumeci, a vorbit despre „o schimbare de atitudine” în contextul acestor realităţi care, cel mai important, au dus la pierderea de vieţi omeneşti: cinci în Italia, patru în România, trei în Grecia şi 34 în Algeria. Acestui bilanţ negru se adaugă zecile de mii de oameni forţaţi să-şi părăsească casele, miile de turişti evacuaţi, ecosistemele, clădirile şi mijloacele de subzistenţă distruse.
Situaţia de forţă majoră din ţările amintite a evidenţiat însă şi un alt fenomen care oferă speranţă: solidaritatea umană şi capacitatea de a acţiona şi coopera a organismelor europene.
Astfel, în urma accesării mecanismului de protecție civilă al UE, Grecia a primit din partea ţărilor membre ajutor constând în aproape 500 de pompieri (50 din România), autospeciale şi şapte avioane de stingere a incendiilor.
„Împreună desfăşurăm resursele disponibile pentru a lupta împotriva incendiilor şi a ne proteja cetăţenii şi natura”, a precizat comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, citat de Agerpres.
De asemenea, serviciul Copernicus, de cartografiere prin satelit al UE, monitorizează situaţia şi furnizează servicii ale experţilor în domeniu. Datele observatorului european arată că în Grecia a ars o suprafaţă mai mare decât media anuală pe termen lung, „iar sezonul de vară fierbinte şi uscat este departe de a se fi încheiat”. (O.N.)