Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Specii de plante din Deltă, în pericol de dispariţie
Aproape 40% din cele 42 de plante superioare din Deltă studiate timp de aproape 10 ani de specialiştii Institutului Naţional Delta Dunării (INDD) din Tulcea şi-au modificat statutul de conservare, iar numărul lor s-a redus, astfel că din specii rare au devenit specii periclitate, în pericol de dispariţie. Printre acestea se numără vineţele, cu potenţial de a deveni specie-simbol, sau varza de mare, care nu se mai găseşte decât în sudul cordonului litoral dintre Periteaşca-Perişor-Portiţa.
Cercetătorul INDD, Mihai Doroftei, a declarat că studiile, finanţate de Ministerul Cercetării, s-au desfăşurat în perioadele 2006-2011 şi 2014-2017, în parteneriat cu Universitatea din Iaşi, iar beneficiar al acestora este Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.
„Cercetarea a arătat că 18 plante şi-au schimbat statutul de conservare, iar pentru trei dintre ele, identificate în zona cordonului litoral, Centaurea pontica (vineţele), Crambe maritima (varza de mare) şi Stachys maritima (vrăjitoarea de mare), avem certitudinea că sunt critic periclitate pentru zona litorală. Prima specie este endemică, ea fiind prezentă doar în România, pe nisipurile de la malul mării. Vineţele este o specie care numără doar câteva zeci de exemplare pe nisipurile din împrejurimile oraşului Sulina şi face parte din fitogenofondul specific României“, a afirmat cercetătorul, pentru Agerpres.
Printre măsurile de protejare a speciilor se numără creşterea controlului asupra păşunatului şi a activităţilor turistice dezvoltate haotic, repopularea habitatului natural în alte zone în care presiunea antropică este mai redusă, precum şi implicarea şcolilor din Deltă în ocrotirea speciilor vulnerabile.
„Planta (vineţele, n.red.) ar putea fi protejată ca o specie-simbol, imaginea acesteia putând fi folosită ca brand pentru produsele şi serviciile locale. Erbicidarea zonei în care această specie se dezvoltă nu este deloc benefică protejării populaţiei şi nu este un bun exemplu de management pentru protejarea biodiversităţii, în general“, a mai spus reprezentantul INDD.
Referindu-se la varza de mare, Doroftei a menţionat că dacă în trecut specia a fost menţionată în mai multe locuri, în momentul de faţă mai poate fi găsită în sectorul sudic al cordonului litoral dintre Periteaşca-Perişor-Portiţa.
„Principalele cauze ale reducerii numărului de indivizi sunt eroziunea marină, accesul maşinilor în zona de plajă şi nivelarea dunelor pentru litorale pentru turismul de weekend“, a precizat cercetătorul.
Potrivit sursei, specia cunoscută şi ca vrăjitoare de mare numără acum câteva zeci de indivizi în nordul zonei Gura Portiţei şi este protejată indirect de gardul ce desparte staţiunea de locul unde se dezvoltă.
În perimetrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, au fost identificate 1.218 specii de plante superioare, din care 18% sunt incluse în listele roşii.