Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Speranţe pentru bolnavii care necesită transplant pulmonar
Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat că a semnat un acord cu Ungaria referitor la transplantul de plămâni, în prezent sunt discutate condiţiile tehnice, iar la sfârşitul lunii iunie ar putea fi semnat acordul tehnic, pentru ca ulterior să înceapă efectiv colaborarea. Totodată, luna viitoare se va discuta, la Roma, un acord cu Agenţia Naţională de Transplant din Italia, tot pentru transplantul pulmonar.
Aceste acorduri fac posibilă o soluţie de backup pentru pacienţii aflaţi pe lista de aşteptare, a precizat Sorina Pintea. „Acordul cu Ungaria va avea nişte condiţii tehnice specifice, avem un grup de lucru format din dr. Radu Zamfir, dr. Narcis Copcă, dr. Andrei Leşan de la Cluj, care stabilesc condiţiile tehnice în care se vor realiza aceste schimburi. Noi dorim ca la sfârşitul lunii iunie să putem semna acest acord tehnic, astfel încât să putem da drumul la colaborarea propriu-zisă. Este un acord pentru zece pacienţi pe an”, a declarat Sorina Pintea la un post de televiziune.
Ea a menţionat că luna viitoare va merge la Roma pentru a discuta un acord cu Agenţia Naţională de Transplant din Italia, tot pentru transplantul pulmonar. „Este nevoie de aceste acorduri pentru a putea avea o soluţie de backup pentru pacienţii noştri aflaţi pe lista de aşteptare şi care nu vor avea la timp organele”, a precizat Sorina Pintea.
Ministrul a mai spus că în urmă cu o lună a cerut într-o scrisoare adresată Eurotransplant ca România să fie primită în etapa a doua a candidaturii. Ea a precizat că „în acest moment pe lista transplantului pulmonar sunt 31 de pacienţi”. Pe de altă parte, mâine, marţi, va avea loc o primă întâlnire a noului Consiliu Ştiinţific al Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), care va stabili criterii clare şi transparente de repartizare a organelor.
„Eu cu domnul dr. Radu Zamfir (directorul executiv al ANT - n.r.) colaborăm foarte bine şi am discutat despre Consiliul Ştiinţific, a apărut în «Monitorul Oficial» ordinul de ministru cu noul Consiliu Ştiinţific, format din 17 profesionişti, 16 plus directorul ANT. Marţi la ora 10:00 vom avea prima întâlnire, astfel încât să avem criterii clare de repartizare a organelor, criterii care vor fi publicate pe site-ul ANT”, a mai declarat ministrul.
Întrebată de ce nu a dat publicităţii raportul privind activitatea de transplant, ea a răspuns: „Am un motiv foarte bine întemeiat. În primul rând, noi trebuie să redăm încrederea în actul donării de organe, pentru că nu putem avea transplant dacă nu avem donare de organe. Nu mi s-a părut corect să prezint nişte concluzii triste, dar pe care încercăm să le transpunem în rezolvarea problemelor. Mi se pare mai corect în acest segment să ne spălăm rufele în familie. S-au făcut paşi foarte mulţi şi foarte importanţi, inclusiv discuţii cu Eurotransplant. (...) Donarea este cel mai important act de care trebuie să discutăm acum”.
În ceea ce priveşte rata de donare, potrivit preşedintelui Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), dr. Radu Zamfir, numărul donatorilor a ajuns la 29 în ultimele trei luni.
„În ultimele trei luni avem 29 de donatori. Dacă mergem în ritmul acesta, s-ar putea să ajungem poate chiar să şi depăşim rata de donare din anii în care acest lucru a fost apreciat de întreaga Europă ca fiind cea mai rapidă creştere a numărului de donatori, anii 2013-2014, când au fost undeva pe la 160 de donatori pe an. Sigur, apreciem că ţara noastră ar putea ajunge ca număr efectiv undeva pe la 400 de donatori”, a declarat dr. Zamfir la Digi 24.
Medicul Radu Zamfir a preluat conducerea Agenţiei Naţionale de Transplant în urmă cu trei luni, şi declara atunci: „Prima mea grijă este să găsim şi să elaborăm o strategie prin care să mărim numărul de donatori, fiindcă, aşa cum ştim cu toţii, creşterea numărului de donatori este echivalentă cu scăderea mortalităţii pe lista de aşteptări pentru pacienţii care au nevoie de un organ pentru transplant”.