Compania Meta, care deține rețelele sociale Facebook, Instagram și WhatsApp, a anunţat recent eliminarea programului său de „verificare a faptelor” (fact-checking) şi diminuarea „cenzurii” cu privire la
Spitale județene încadrate în categoria IV, „cu încredere redusă”
Periodic, spitalele din România sunt supuse unui proces de evaluare realizat de Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS). Potrivit listelor publicate în noiembrie și decembrie cu rezultatele evaluării unor unități spitalicești, mai multe spitale județene, cele din Buzău, Arad, Botoșani, au fost încadrate de autoritate în categoria IV, cu încredere redusă. Calificativul nu face referire la actul medical, așa cum precizează instituțiile vizate, însă reflectă deficiențe care țin de spațiile în care sunt îngrijiți pacienții.
Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Buzău a fost încadrat de către ANMCS în categoria IV, „cu încredere redusă”, o retrogradare de la categoria III pe care o avea în momentul începerii evaluării, însă calificativul nu face referire la calitatea actului medical, ci la neconformități legate de spaţiile pentru desfăşurarea unor activităţi specifice, dă asigurări instituţia. „SJU Buzău a obţinut un punctaj de 89,76%. Este un punctaj bun, însă, din cauza unor neconformităţi, acesta a fost încadrat în categoria IV, cu încredere redusă. Acest aspect nu se referă la calitatea actului medical, ci la nevoia de conformitate la Autorizaţia Sanitară de Funcţionare”, a transmis conducerea SJU Buzău agenției Agerpres.
În aceeași situație este Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad, „acreditat cu încredere redusă”, în ciuda investiţiilor de zeci de milioane de euro făcute în ultimii ani. Managerul SCJU Arad, Florina Ionescu, a declarat luni, pentru Agerpres, că evaluarea s-a făcut în 2023, însă abia în decembrie 2024 a fost emis ordinul ANMCS, iar calificativul obținut nu se referă la serviciile medicale, ci la starea clădirilor, unele modernizate între timp. „Punctajul obţinut, în urma procesului de evaluare, a fost de 91,64%, ceea ce înseamnă că din verificarea a 11.533 de indicatori aplicabili, 10.384 au fost conformi. Totuşi, spitalul a fost încadrat în categoria IV de acreditare, cu încredere redusă, pentru că la data evaluării avea un plan de conformare pentru o perioadă mai mare de 24 de luni”, a declarat Florina Ionescu.
Calificativul a nemulțumit autoritățile județene, de care ține spitalul. „Calificativul nu se referă la serviciile medicale şi nu are în vedere schimbările care s-au produs la spital, ci se referă la indicatori birocratici. (…) Din punctul meu de vedere, calificativul nu reflectă eforturile care s-au făcut în ultimii ani la Arad şi nu are nicio legătură cu realitatea”, a declarat pentru Agerpres directorul Direcţiei de comunicare şi strategii din cadrul Consiliului Judeţean Arad, Andrei Ando.
Conform legislaţiei, există şase categorii privind acreditarea spitalelor: I - acreditat; II - acreditat cu recomandări; III - acreditat cu rezerve; IV - acreditat cu încredere redusă; V - decizie de prelungire a procesului de acreditare; VI - neacreditat. Categoria obținută este valabilă timp de cinci ani, după care se face o nouă evaluare. (C.Z.)