Iritată că Occidentul a permis Kievului să-i lovească teritoriul cu rachete cu rază lungă de acţiune, Rusia a testat o rachetă balistică cu rază medie având Ucraina drept țintă. Atacul creşte „amploarea
Spitalele digitalizate vor avea camere video în secțiile ATI
În România, 19 spitale sunt digitalizate, adică au posibilitatea de a înregistra digital foile de observație ale pacienților, procedurile, tratamentul, însă operaţional din acest punct de vedere este doar un spital de la Timişoara, restul de 18 aflându-se în „perioada de training şi de schimbare a mentalităţilor”, potrivit ministrului sănătăţii, Alexandru Rafila.
„Trecerea de la un sistem de înregistrare pe hârtie la un sistem digital este pentru unii dificilă, dar lucrăm la acest lucru astfel încât în primă fază vom avea aceste 18 spitale în plus faţă de cel de la Timişoara. Ne dorim ca în procesul de digitalizare, care cuprinde peste 200 de spitale, să ajungem la situaţia în care toate procedurile, tot ceea ce se face asupra pacienţilor să poată să fie înregistrat, verificat şi cuantificat, încât erorile la care faceţi referire să fie identificate şi să se poată interveni pentru reducerea lor”, a spus Rafila, la un eveniment organizat cu ocazia Zilei Mondiale a Siguranţei Pacienţilor.
Ministrul a precizat că și Spitalul „Sfântul Pantelimon” este printre cele digitalizate, iar dacă acolo sistemul digital ar fi fost funcțional, lucrurile ar fi fost mai clare în cazul doctorițelor acuzate de provocarea decesului unui pacient de la terapie intensivă. „Sunt convins că şi la Pantelimon (…) acest lucru (sistemul digital, n.r.) va deveni operaţional într-un an de zile”, a arătat Rafila, citat de Agerpres.
În plus, spitalele digitalizate vor avea în secţiile de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) camere video pentru monitorizarea permanentă a stării pacienţilor. „Camerele video într-o secţie digitalizată reprezintă un element normal”, a afirmat Rafila. (C. Z.)